EU regulator geeft ernstige waarschuwing af over crypto

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een waarschuwing uitgegeven aan de cryptocurrency-industrie naar aanleiding van de publicatie van haar eerste voorstellen voor de regelgeving betreffende de handel in crypto-activa (MiCA). De voorgestelde regels richten zich voornamelijk op belangenconflicten en de afhandeling van klachten door aanbieders van crypto-activadiensten (CASPs). Verena Ross, de voorzitter van ESMA, benadrukte de risico’s die gepaard gaan met cryptocurrencies en verklaarde dat de EU geen forum shopping binnen de crypto-sector zal tolereren.

ESMA streeft ernaar ervoor te zorgen dat entiteiten die betrokken zijn bij crypto-activiteiten begrijpen dat de EU geen jurisdictie is die kan worden misbruikt voor regelgevende arbitrage. Ross herinnerde consumenten er ook aan dat, ondanks de implementatie van MiCA, geen enkele crypto-activum als volledig veilig kan worden beschouwd.

Het voorsteldocument, getiteld “Technische normen waarin bepaalde vereisten van de MiCA-regelgeving worden gespecificeerd”, is vrijgegeven voor raadpleging, zodat de crypto-industrie feedback kan geven op het regelgevingskader. De raadplegingsperiode loopt tot 20 september, wanneer crypto-bedrijven wordt gevraagd vertrouwelijke informatie te delen over hun verwachte omzet.

ESMA’s waarschuwing werd geïnitieerd door recente incidenten in de cryptowereld, waaronder het faillissement van crypto-bedrijven die hebben geleid tot misbruik van klantengeld en crypto-activa. Bovendien wees de toezichthouder op mediaberichten over hack-aanvallen op CASPs, die vaak leidden tot diefstal van aanzienlijke hoeveelheden klantcrypto-activa.

MiCA zal naar verwachting in 2024 in werking treden en beoogt wallet-aanbieders en beurzen in staat te stellen te opereren in alle 27 EU-lidstaten met één licentie. De regelgeving beoogt een gestandaardiseerd en geharmoniseerd kader te creëren voor crypto-gerelateerde activiteiten binnen de EU, ter bevordering van consumentenbescherming en marktintegriteit. Door consistente regels en vereisten voor CASPs vast te stellen, beoogt MiCA de risico’s die gepaard gaan met cryptocurrencies te beperken en het vertrouwen van investeerders in de markt te vergroten.

De publicatie van deze voorstellen en de waarschuwing van ESMA duiden op een groeiende erkenning door Europese regelgevers van de noodzaak van uitgebreide regelgeving om de snel evoluerende crypto-industrie te reguleren. Naarmate cryptocurrencies populairder worden en meer aandacht krijgen van consumenten en investeerders, nemen autoriteiten stappen om potentiële risico’s aan te pakken en marktdeelnemers te beschermen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!