FCA sluit 26 crypto-ATM’s in het Verenigd Koninkrijk

De financieel toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk, de Financial Conduct Authority (FCA), heeft sinds het begin van 2023 “verstorende” maatregelen genomen bij 26 van de 34 cryptocurrency-geldautomaten (ATM’s) die het heeft bezocht en geïnspecteerd.

Op 14 februari gaf de FCA een ultimatum aan alle crypto ATM-exploitanten in het Verenigd Koninkrijk – voldoen aan de regelgeving of illegale activiteiten staken. Na de waarschuwing hebben de FCA en andere wetshandhavingsinstanties 36 locaties van crypto ATM’s onderzocht op basis van bevoegdheden uit de anti-witwasregelgeving. De FCA meldde het volgende op Twitter:

#Crypto ATM’s die niet geregistreerd zijn bij de FCA zijn illegaal. De actie die we de afgelopen maanden hebben ondernomen en ander werk laten zien dat we zullen optreden om illegale activiteiten te stoppen.”

Sprekend tegen het gebruik van alle crypto ATM’s, verklaarde Steve Smart, gezamenlijk uitvoerend directeur van handhaving en markttoezicht bij de FCA het onderstaande:

“Als je een crypto ATM in het Verenigd Koninkrijk gebruikt, gebruik je een machine die illegaal opereert en je geeft mogelijk je geld aan criminelen.”

Smart verduidelijkte verder dat slachtoffers van oplichting met betrekking tot crypto- of Bitcoin-ATM’s “niet beschermd zullen worden” door de overheid of de exploitant van de machines. Van de onderzochte locaties werden er 18 geïnspecteerd in mei en juni, net toen de FCA publiekelijk de inspectiecampagne aankondigde.

Alle crypto-exchanges en ATM’s moeten geregistreerd zijn bij de FCA en voldoen aan de anti-witwasregelgeving in het Verenigd Koninkrijk. Op 8 juli publiceerde de Clive Police Department een rapport waarin werd beschreven hoe een crypto-oplichter een nietsvermoedend slachtoffer belde, zich voordeed als wetshandhaver en $6.000 stal terwijl hij dreigde met een arrestatiebevel.

Oplichters maken gebruik van angstaanjagende tactieken en doen zich voor als wetshandhavingsfunctionarissen om argeloze individuen te misleiden om geld over te maken via crypto ATM’s. Het is echter belangrijk op te merken dat wetshandhavingsinstanties nooit contact opnemen met individuen om betaling te eisen via de telefoon of via crypto.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!