De groeiende rol van cryptovaluta in online games

Wanneer het gaat om de rol van de blockchain in de huidige technologische ontwikkelingen, dan passeren de cryptomunten zelf ook altijd de revue, zoals de grote namen Bitcoin en Ethereum. Heel onterecht is dat niet, zeker niet wanneer je kijkt naar een van de grootste sectoren waar de cryptovaluta én de blockchain hoog op de agenda staan. Het gaat om online games, waarin zowel de technologie als de betaalmethode een belangrijke toevoeging zijn. De groeiende rol is daarnaast nu echt goed te zien, want op steeds meer plekken zien we de cryptomunten terugkomen. Hoe zit dit precies en wat heeft de toekomst van online gaming te bieden voor de cryptovaluta?

Cryptovaluta in online games

Cryptovaluta hebben al jaren geleden hun intrede gedaan in de wereld van online games. Hierbij gaat het niet om de gemiddelde Facebook-spellen, maar de grotere games van innovatieve spelontwikkelaars. De allereerste game waarin cryptovaluta een grotere rol speelden, was CryptoKitties van Axiom Zen (2017) en sindsdien is het aantal spellen met crypto aanzienlijk toegenomen. Zo werkt het wereldbekende Fortnite samen met Monero om het voor spelers mogelijk te maken om alle in-game-aankopen te doen. Vandaag de dag neemt het aantal online games met cryptovaluta ook nog altijd gestaag toe.

Microtransacties en de kracht van cryptovaluta

Het grootste voordeel van de cryptovaluta sluit naadloos aan bij de behoefte van de online gamer. Tijdens het spelen van de moderne spellen kom je namelijk ongelooflijk veel microtransacties tegen. Een paar euro voor een skin, een paar tientjes voor een overpowered starterpack of juist een paar euro om de voortgang in het spel aanzienlijk te versnellen. Al die microtransacties kosten extra geld, moeite en tijd. Ook is het altijd maar net de vraag of de aanbieder betrouwbaar is en op de juiste manier de betaling verwerkt.

Veel cryptovaluta bieden een oplossing voor deze problemen. De geringe kosten van een transactie en de verbluffende snelheid van de betalingen zorgen ervoor dat de online gamer hiermee eindelijk de microtransacties kan doen zonder probleem. Bijkomend voordeel (en dit wordt steeds belangrijker) is dat de online gamer ook betalingen kan ontvangen tijdens het spelen van videogames op dezelfde manier. Daarmee is de rol van providers als PayPal eindelijk uitgespeeld en dat is voor de gamer een feestje waard, want de kosten van deze betaalaanbieder zijn een doorn in het oog geworden door de jaren heen.

Vergeet niet dat je bij steeds meer spellen ook daadwerkelijk assets, skins, packs en benodigdheden kunt verkopen én er steeds meer spellen ontwikkeld worden waarbij je play-to-earn terugziet. Het gaat hier ook altijd om kleine betalingen, maar juist die kunnen weer gebruikt worden voor de microtransacties in andere spellen.

Lang niet overal te gebruiken (en de vraag is of dat gaat veranderen)

Het is echter lang niet overal zo rooskleurig voor de cryptovaluta. Je hebt ongetwijfeld al gezien dat Binance zich terugtrekt uit Canada vanwege de strengere richtlijnen. Ook is er een groot gedeelte binnen online gaming waar cryptovaluta en blockchain zéér wenselijk zijn, maar dit door overheden nog altijd tegengegaan wordt. Zowel de overheid in Malta als de Nederlandse Kansspelautoriteit hebben het gebruik van crypto in het online casino bij wet verboden. Hier moet aan toegevoegd worden dat er in Malta wel naar een wettelijk kader gekeken wordt, maar de anonimiteit van de betaler een struikelblok vormt.

Verificatie van identiteit kan hierbij de oplossing zijn, wat eveneens geldt voor andere spellen waarbij met zekerheid vastgesteld moet kunnen worden dat de betaler ook daadwerkelijk de eigenaar van het spelaccount is. En dat is zeker geen onmogelijke uitdaging voor de blockchainontwikkelaars.

De toekomst van de blockchain en cryptovaluta in online games

Met steeds meer softwareontwikkelaars die een brug slaan tussen de blockchain en online games, plus het toevoegen van cryptovaluta als manier om sneller microtransacties te kunnen versturen en ontvangen, lijkt de weg nu echt vrij voor crypto in de wereld van online games. Obstakels zullen er altijd blijven, maar de knappe koppen die actief zijn in de blockchainwereld, lijken dit eerder tijdelijke uitdagingen en dat betekent dat het hoog tijd is om de cryptomunten en -toepassingen die gemaakt zijn voor online games nog wat beter in de gaten te houden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!