Zuid-Koreaanse cryptobeurs Coinone onder vuur na beschuldigingen van marktmanipulatie

Vier medewerkers van de Zuid-Koreaanse cryptobeurs Coinone zijn aangeklaagd omdat ze naar verluidt illegale methoden hebben gebruikt om winsten van meer dan 2,98 miljard Koreaanse won ($2,26 miljoen) te vergaren tijdens het noteren van munten van verschillende projecten.

Het lokale nieuwsbericht van 22 mei 2023 vermeldt de betrokkenheid van 46 munten bij dit onwettige schema, wat ongeveer 25% van Coinone’s portfolio aan tokens vertegenwoordigt.

De beschuldigingen

Door contracten aan te gaan met specifieke market makers was het doel om het handelsvolume te handhaven en een daling van transactiekosten te voorkomen na de notering van nieuwe munten. Zuid-Koreaanse aanklagers gaven het volgende aan:

“Deze prijsmanipulatie zorgt voor misverstanden over het handelsvolume en de marktprijs onder de algemene gebruikers van de beurs en zet hen ertoe aan deel te nemen aan de munttransactie en de munt te kopen.”

Twee senior executives en twee makelaars van de cryptocurrency-beurs worden beschuldigd van vertrouwensbreuk en obstructie van zaken en zijn betrokken bij de vermeende marktmanipulatie.

Gevolgen voor de industrie

Coinone, als een belangrijke cryptocurrency-beurs in Zuid-Korea, speelt een significante rol op de markt, met een aanzienlijk handelsvolume van $27,2 miljoen in de afgelopen 24 uur. Het is daarom dan ook waarschijnlijk dat het recentelijk onthulde incident van marktmanipulatie bredere gevolgen voor de gehele cryptocurrency-industrie.

Het incident, dat zich uitstrekte van november 2019 tot december 2022, roept zorgen op over de integriteit van de markt en het vertrouwen dat investeerders en handelaren stellen in cryptocurrency-beurzen.

De vermeende samenzwering van Coinone-executives en personeelsleden tijdens het muntnoteringsproces onthult tevens de potentiële kwetsbaarheden binnen de industrie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!