Amerikaanse SEC betaald $279 miljoen aan klokkenluider

Er is naar buiten gekomen dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) onlangs $279 miljoen betaald heeft aan een klokkenluider, wat meteen ook de hoogste beloning ooit is die toegekend is aan een klokkenluider door de toezichthouder.

De SEC heeft op 5 mei de recordbrekende beloning aan de anonieme klokkenluider bekendgemaakt, waarbij werd opgemerkt dat het met $279 miljoen meer dan twee keer zo hoog was als het vorige record van $114 miljoen, dat in oktober 2020 was vastgesteld. De SEC heeft in 2022 in totaal $229 miljoen uitgekeerd aan 103 klokkenluiders, waardoor het toegekende bedrag in dit geval enorm is.

Meestal geeft de SEC tussen de 10% en 30% van alle opgelegde boetes die hoger zijn dan $1 miljoen. De klokkenluider moet informatie openbaar maken die de SEC rechtstreeks helpt bij het opleggen van handhavingsmaatregelen in een specifieke zaak om zo’n beloning te winnen.

Betaald door opgelegde boetes

Het Amerikaanse Congres heeft dit beloningssysteem ontworpen als een manier om investeerders te beschermen. Het wordt ondersteund door boetes die door de SEC zijn opgelegd aan degenen die effectenwetten overtreden, in plaats van geld dat verschuldigd is aan getroffen investeerders.

Om de anonimiteit van de klokkenluider te beschermen, onthult de SEC de details van de zaak of de identiteit van de klokkenluider niet bij het doen van een dergelijke aankondiging. Het is daarom niet duidelijk of dit gaat om een grote effectenbreuk op Wall Street of in de crypto-industrie. De SEC erkende dat de klokkenluider nuttige informatie heeft verstrekt voor een lopend onderzoek.

De handtekening van Obama onder de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act lanceerde het beloningsprogramma voor klokkenluiders van de SEC midden in 2010. Tegelijkertijd met de oprichting van dit programma heeft de wetgeving er ook een gecreëerd voor de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!