Duitsland start onderzoek naar gegevensprivacy van ChatGPT

OpenAI’s ChatGPT blijft de aandacht trekken van regelgevers, zo ook die van ons buurland Duitsland. Het is namelijk duidelijk geworden dat de Duitse autoriteiten een onderzoek zijn gestart naar de privacypraktijken van het bedrijf en de naleving van de AVG.

Zoals gemeld door AFP, eisen toezichthouders in Duitsland antwoorden met betrekking tot de intenties en het vermogen van het bedrijf om te voldoen aan de strikte wetten inzake gegevensprivacy die zijn vastgelegd in de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU.

Marit Hansen, commissaris voor de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein, vertelde AFP-verslaggevers dat regelgevers in Duitsland “willen weten of er een gegevensbeschermingseffectbeoordeling is uitgevoerd en of de gegevensbeschermingsrisico’s onder controle zijn.” Ze voegde eraan toe dat het land OpenAI ook vroeg om “informatie over kwesties die voortvloeien uit de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)”.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Hoewel dit nieuws niet als een verrassing komt – Duitse waakhondengroepen hebben onlangs verder onderzoek aanbevolen – draagt ​​het bij aan een toch al complexe situatie voor OpenAI.

Half maart bracht het bedrijf zijn GPT-4-model uit. In de korte tijd sindsdien heeft OpenAI steeds meer kritiek gekregen van toezichthouders, vooral die in Europa. Italië was het eerste westerse land dat een verbod op de producten uitvaardigde. Tegelijkertijd bekijken het bedrijf en lokale toezichthouders of OpenAI kan voldoen aan de AVG en de Italiaanse privacywetgeving.

Het is op dit moment onduidelijk hoe OpenAI precies zal reageren – verzoeken om commentaar werden niet onmiddellijk beantwoord – maar Duitse toezichthouders hebben aangegeven dat ze verwachten dat het bedrijf uiterlijk op 11 juni op hun vragen zal reageren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!