Inflatiepercentage in Duitsland gestegen tot 7,9% in 2022

In een jaar dat werd gekenmerkt door stijgende energie- en voedselprijzen, steeg het gemiddelde inflatiepercentage van Duitsland in 2022 tot 7,9%, vergeleken met de 3,1% in 2021.

Impact van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland

Zoals gezegd bedroeg het gemiddelde inflatiepercentage van Duitsland 7,9% in 2022, het hoogste sinds de hereniging van 1990, aldus het bureau voor de statistiek van het land. De Russische invasie van Oekraïne, evenals de knelpunten in de bevoorrading als gevolg van de oorlog, zou een van de belangrijkste factor zijn die hielp om de prijzen op te drijven.

Het rapport ging verder met stellen dat de stijgende energie- en voedselprijzen enkele maanden tot de belangrijkste aanjagers van de inflatie behoorden. Het rapport gaf aan:

“Consumenten in Duitsland moesten in december 24,4% meer betalen voor energie dan een jaar eerder. De voedselprijzen stegen binnen een jaar met 20,7%.”

Duitse maandelijkse inflatie vertraagt

Ondanks het vastleggen van wat wordt beschreven als het slechtste algemene inflatiepercentage van het land sinds de 7,6% in 1951, suggereren de FSO-gegevens dat het maandelijkse percentage was gedaald tot 8,6% in december 2022. Daarvoor was het percentage gemiddeld 10,4% en 10% , respectievelijk in oktober en november.

Om de impact van stijgende prijzen op de bevolking te minimaliseren, is de Duitse regering naar verluidt van plan om “miljarden aan hulp” uit te zenden. Het wil dit ook bereiken door gebruik te maken van “prijsremmen voor elektriciteit en gas”. Volgens het rapport zijn sommige economen optimistisch dat dergelijke stappen de inflatie in 2023 zullen helpen bedwingen.