Sam Bankman-Fried krijgt nieuwe rechter aangesteld

Er is een nieuwe rechter aangesteld in de zaak tegen de voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried. De Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan is nu verantwoordelijk om de fraudezaak tegen SBF voor te zitten.

Kaplan vervangt de Amerikaanse districtsrechter Ronnie Abrams, die zich vrijdag terugtrok uit de zaak vanwege een mogelijk belangenconflict omdat haar man partner is bij advocatenkantoor Davis Polk & Waddell, dat FTX in 2021 adviseerde en nu partijen adviseert die mogelijk ongunstig zijn voor FTX en Bankman-Fried in de faillissementsprocedure van de beurs, volgens Abrams.

Bankman-Fried staat onder huisarrest voor een obligatielening van $250 miljoen en moet op 3 januari voor de federale rechtbank verschijnen.

Kaplan werd in 1994 door president Bill Clinton benoemd tot lid van de federale rechtbank van Manhattan en heeft een aantal spraakmakende zaken voorgezeten, waaronder Chevron’s beroep in 2014 in een milieuzaak waarin hij in het voordeel van de oliegigant oordeelde, en seksueel geweld in 2021 zaak tegen prins Andrew aangespannen door Virginia Giuffre, die buiten de rechtbank werd beslecht.

In 2020 bekritiseerde Kaplan enkele eisers in een class action-rechtszaak tegen blockchain-bedrijf Block.one omdat het leek op een poging om hoge juridische kosten te verdienen. Block.one stemde er uiteindelijk mee in om $27,5 miljoen te betalen om die zaak te schikken in een door de rechtbank goedgekeurde schikking.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!