Wat is het verschil tussen crypto exchange en crypto broker?

Er investeren inmiddels al meer dan 700.000 mensen in Nederland in crypto. De verwachtingen zijn dat dit aantal nog aanzienlijk zal toenemen in de toekomst. Er verschijnen dan ook steeds meer verschillende crypto brokers op de markt. Maar wat is een crypto broker? En wat is het verschil tussen crypto exchanges en crypto brokers? Welke crypto broker is het beste om te kiezen? Je leest dit en meer op deze pagina.

Wat is een crypto broker?

Crypto brokers zijn bedrijven of individuen die als een financieel tussenpersoon fungeren voor mensen die hun cryptovaluta willen omruilen voor geld (of voor andere cryptovaluta). Vaak wordt er een kleine vergoeding gevraagd als je gebruik wil maken van een dergelijk platform. Zie het als een soort makelaar voor jouw crypto exchanges (uitwisselingen).

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het verhandelen van crypto’s op een veilige en juiste manier gebeurt. Door je aan te sluiten bij een bekend en groot crypto broker ‘platform’ weet je in ieder geval zeker dat transacties goed gaan en je niet wordt opgelicht. Ook ben je beter beschermd tegen hackers. Op Cryptodomein.nl vind je trouwens een overzicht van de beste crypto brokers.

Een crypto broker beschikt over een waller waar jij al je cryptovaluta kunt bewaren. Bovendien kun je met een crypto broker eenvoudig je valuta ruilen met andere gebruikers op hetzelfde platform. Ook wordt een crypto broker gebruikt om je ‘normale’ valuta omwisselen voor crypto, of je nu euro, dollar of een andere wisselkoers gebruikt.

Wat is crypto exchange?

Letterlijk vertaald betekent crypto exchange een crypto uitwisseling. Want dit is ook in principe wat er gebeurt: een uitwisseling waarbij vraag en aanbod van verschillende cryptocoins met andere gebruikers bij elkaar komen. Een crypto exchange is net als een crypto broker een platform, waarbij de koper en verkoper samen worden gebracht. Er wordt hier zelf beslist wat het bedrag is.

Daarnaast worden de coins op de exchange zelf bewaard als je gebruik maakt van een crypto exchange. Een nadeel hiervan is dat je zelf geen toegang hebt tot je privé keys waar jouw crypto op staat. Ook is een crypto exchange vaak iets complexer in gebruik dan een crypto broker.

De grote verschillen tussen crypto broker en crypto exchange?

Vaak worden de termen crypto broker en crypto exchange nog door elkaar gehaald. Het grootste verschil is dat een broker eigenlijk niets meer dan een bemiddelaar is tussen de handelaar en de exchanges en zelf ook niet in het bezit is van de cryptocoins. Een exchange daarentegen is wel in het bezit van cryptocoins. Omdat je bij een crypto broker altijd te maken hebt met een tussenpersoon, zijn de transacties een stuk hoger dan wanneer je direct op de exchange handelt.

Een crypto broker zal altijd op zoek gaan naar de beste match voor je transactie, zodat je ieder de valuta krijgt waar je naar op zoek bent. Dit kun je bij crypto exchange niet verwachten, hier beslissen de koper en verkoper zelf het bedrag. Als u een ‘crypto-makelaar’ inschakelt heeft u bovendien de beste veiligheid

Waarom kiezen voor een crypto broker?

Kies een broker als je niet frequent gaat handelen en een betere gebruiksvriendelijkheid wilt ervaren. Zo is het systeem eenvoudiger in gebruik en is er een snel reagerende helpdesk beschikbaar. Crypto brokers staan bovendien onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en zijn ingeschreven bij De Nederlandsche Bank (DNB). Ook bieden ze de optie om crypto te komen met de populairste betaalmiddelen, zoals iDeal, Bancontact, creditcard, SEPA of MyBank.

Waarom kiezen voor een crypto exchange?

Wil je gebruik maken van goedkopere transactiekosten, ben je ervaren in crypto’s en ben je van plan vaak te gaan handelen in crypto? Dan is crypto exchange waarschijnlijk de betere keuze voor jou. De transactiekosten liggen bij crypto exchange lager omdat je direct van een andere partij de munten koopt (of ze hieraan verkoopt). Meer hierover lees je in onze kennisbank.

Een groot bijkomend voordeel is dat crypto exchange vaak een groter aanbod aan cryptomunten heeft. Een ander voordeel is dat je ook gebruik kunt maken van bepaalde tools, zoals grafieken. Maar let op: een crypto exchange is weggelegd voor de meer gevorderde crypto handelaren. Ben je net begonnen? Dan raden we af om te starten via een crypto exchange.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!