Bitcoin whales lijden grote verliezen in dollars

Met de sterke prijsdaling van Bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt in 2022 zien whales (wallets met meer dan 1.000 BTC) nu ook historisch kenmerkende verliezen, zo blijkt uit onderzoek van Glassnode (een populaire blockchain data platform en on-chain researcher). Sterke verliezen van whales is een mogelijke indicatie van een sterke capitulerende markt. 

Uit het rapport van Glassnode wordt besproken hoe whales nu de afgelopen maand gemiddeld op verlies staan. Zo bedraagt de gemiddelde aankoopprijs van bitcoin voor de whales (in de categorie van >1.000 bitcoin) ongeveer $17.825. Deze gemiddelde koers steeg in de afgelopen 2 jaar van onder de $8.000 naar de huidige prijs van bijna $18.000. Met de sterke daling van bitcoin in de afgelopen twee weken van 21.4% (bron; Coingecko), tot een koers van ongeveer $16.200, staan de whales echter op verlies.

Het feit dat de whales op verlies staan gebeurt weer voor het eerst sinds maart 2020 (toen trad de corona crash op). Als reactie op de huidige ontwikkelingen in de crypto markt zien we dat whales veel bitcoin naar exchanges sturen, momenteel bedraagt de net inflow naar exchanges tussen de 5.000 en 7.000 bitcoin per dag. Dit suggereert dat whales mogelijk toch nerveus zijn geworden door de huidige markt omstandigheden als resultaat van de crash van FTX.

Is de bodem in zicht nu Bitcoin whales onderwater staan?

De markt is onzeker en met whales die bitcoin naar exchanges brengen wordt het duidelijk dat ook whales het lastig hebben. Het onderwater staan van whales is een kenmerkende metriek die we ook zagen terugkomen in de vorige berenmarkt in 2018 – 2019 (bron; Glassnode). Mogelijk kan dit een indicatie zijn dat de bodem nabij is. 

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!