“Het was al snel vrij duidelijk dat er sprake was van verduistering”, aldus CZ

De CEO van ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs Binance, Changpeng Zhao, heeft in een recent interview meer details onthuld over het telefoongesprek dat hij had met Sam Bankman-Fried toen de FTX-oprichter hem vroeg om de beurs te redden.

In het gesprek met CNBC gaf CZ aan dat hij een telefoontje kreeg van Bankman-Fried binnen 48 uur nadat hij de plannen van Binance tweette om zijn FTT-bezit te liquideren. Hij gaf het volgende:

“In het begin dacht ik dat hij gewoon een OTC-deal (over-the-counter) wilde sluiten om de FTT-tokens die we hadden te kopen. En toen wilde hij eigenlijk een buy-out van het hele bedrijf, van het hele FTX-platform. We hebben er een team voor.

Het was al snel vrij duidelijk dat er sprake was van verduistering van gebruikersgelden. De gebruikersgelden zijn op. Op dat moment is het duidelijk dat hij loog tegen zijn gebruikers, zijn investeerders, zijn VC (durfkapitaalinvesteerders), zijn werknemers.

Op dat moment konden we alle gegevens in de dataroom niet meer vertrouwen. Het was best moeilijk voor ons om die due diligence te doen. We zijn niet ver gegaan.”

De Binance-manager heeft ook aangegeven dat het zeer waarschijnlijk is dat alleen de binnenste cirkel van Bankman-Fried wist wat er werkelijk gebeurde in FTX. Hij zei het onderstaande:

“Ik heb de due diligence niet zelf gedaan, maar ik denk dat [het] heel, heel duidelijk is dat Sam [Bankman-Fried] weet dat hij gebruikersfondsen gebruikte om te handelen voor Alameda en hij deed dit waarschijnlijk al een tijdje en dat niemand anders wist het tot voor kort. Slechts een klein aantal mensen in FTX wist het waarschijnlijk. Maar de meeste andere normale werknemers wisten het waarschijnlijk niet. Ik denk dat dat waarschijnlijk de meest waarschijnlijke situatie is.”

Vorige week zei de nieuwe FTX-CEO John Ray ook al dat de top van het bedrijf bestond uit “potentieel gecompromitteerde individuen” en dat de meeste werknemers van FTX niet op de hoogte waren van de noodlijdende financiële situatie van het bedrijf.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!