De Nederlandsche Bank: crypto heeft invloed op de taken en doelen van toezichthouders

Twee leden van de Raad van Bestuur van De Nederlandsche Bank (DNB), Steven Maijoor en Olaf Sleijpen, hebben zich uitgelaten over cryptocurrencies. Volgens hen hebben Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies effect op de taken en doelen van de centrale banken en toezichthoudende autoriteiten. De twee leden presenteerden een nieuwe studie: Crypto-assets: evolution and policy response. DNB zei het volgende:

“Terwijl de crypto-markten de afgelopen zes maanden wat minder gehyped zijn geworden door wereldwijde renteverhogingen, investeringsfraude en cybercriminaliteit, zijn crypto’s here to stay en kunnen internationale financiële autoriteiten het zich simpelweg niet veroorloven om de andere kant op te kijken.”

De DNB benadrukte het belang van snelle overeenstemming over internationale regels voor cryptocurrencies. De bank is van mening dat effectieve regulering zou helpen om hun innovatieve toegevoegde waarde te benutten in termen van potentieel voor het opslaan en overdragen van waarde zonder een centrale partij. Tegelijkertijd wordt innovatie nu vermeden vanwege de risico’s die samenhangen met het speculatieve karakter.

Volgens de auteurs van het onderzoek is het duidelijk dat niet-gesteunde crypto’s zoals Bitcoin niet geschikt zijn om als geld te gebruiken. Dit komt omdat de prijzen te volatiel zijn om ze te laten functioneren als betaalmiddel, waardeopslag en rekeneenheid. Ook werd benadrukt dat een groot aantal digitale munten verwarrend kunnen zijn als het gaat om prijzen, naast het gebrek aan onderliggende activa.

Aan de andere kant zouden stablecoins een dergelijke volatiliteit moeten voorkomen doordat deze worden ondersteund door euro’s, Amerikaanse dollars of andere activa. Volgens DNB draagt dit bij aan de voordelen van gedecentraliseerde transactieafwikkeling. Deze crypto-activa kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan goedkopere grensoverschrijdende betalingen, maar zonder passende regelgeving kan het wijdverbreide gebruik ervan ook risico’s met zich meebrengen voor de financiële stabiliteit.

Het Market in Crypto-Assets Regulation (MiCA)-pakket maakt, net als andere nieuwe EU-regelgeving, onderscheid tussen backed en unbacked cryptocurrencies. Daarnaast introduceert het vereisten voor entiteiten en marktdeelnemers. Maar wet-, regelgeving en toezicht zullen nooit alle risico’s kunnen mitigeren, alleen al vanwege het internationale karakter van crypto’s, aldus De Nederlandsche Bank. Daarnaast belooft het bij te dragen aan internationale standaarden op dat gebied.