Solana (SOL) druk bezig met de stabiliteit van het netwerk

In 2022 had de Solana (SOL) blockchain te maken met veel stabiliteitsproblemen. Het netwerk viel meerdere malen uit en had ook meermaals last van bugs. Ook was er een hack waarbij veel Solana munten waren gestolen. De mede-oprichter van Solana kwam tijdens het Solana Breakpoint 2022 event in Lisabon naar voren om in te gaan op deze problemen en zei dat het “niet de ervaring is die we willen leveren.”

Anatoly Yakovenko, mede-oprichter van Solana, benadrukte dat het netwerk het afgelopen jaar werd geteisterd door de betrouwbaarheidsproblemen en storingen. Anatoly beloofde dat recente updates de blockchain zullen helpen om zijn betrouwbaarheidsproblemen op te lossen. 

Solana heeft tien gedeeltelijke of volledige uitval gehad volgens zijn eigen status rapportages. De meest opvallende vonden plaats tussen 6 en 12 januari 2022. De meest recente grote storing was op 1 oktober. Hierbij werkte het netwerk niet voor zes en een half uur. 

Tussen eind mei en begin juni had Solana last van een klok drift, waarbij de tijd van de blockchain anders was dan de echte tijd vanwege lagere dan gemiddelde bloktijden. Meestal is de ideale slottijd van Solana 400 milliseconden, maar Yakovenko zei dat “het in juni echt heel erg slecht ging, de bloktijden tot meer dan een seconde stegen, wat erg traag is voor Solana”, en in sommige gevallen  duurde de bevestigingstijden wel 15 tot 20 seconden.

Firedancer als oplossing

De mede-oprichter erkent dat er nog steeds problemen zijn qua storingen en bugs. Maar er is hoop. In samenwerking met Web3-ontwikkelingsbedrijf Jump Crypto is Solana bezig op het probleem aan te maken. Het gaat om een schaal oplossing genaamd Firedancer. Firedancer zal fungeren als een tweede implementatie die is gebouwd door een ander team met een volledig afzonderlijke code basis. Hierdoor is de kans op hetzelfde soort bug in vrijwel nihil.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!