Crypto adoptie onder consumenten is sterk in Afrika

De adoptie van cryptovaluta in Afrika en met name de Sub-Sahara (landen ten zuiden van de Sahara) onder consumenten is sterk. Hoewel het transactievolume in het Afrikaanse continent relatief laag is ten opzichte van andere continenten is regulier gebruik van crypto onder consumenten erg sterk, zo wordt bekend uit onderzoek van Chainanalysis.

In Figuur 1 is de totale cryptocurrency transactiewaarde te zien per regio over de afgelopen 3 jaar ten opzichte van het totaal. Momenteel voert West-Europa de meeste transactievolume uit (21%) terwijl Sub-Sahara Afrika bij uitstek het minste volume ervaart (rond de 2-3%). Dit is niet gek in verband met de hogere welvaart en spaar/investeer mogelijkheden van West-Europese inwoners ten opzichte van Afrikaanse landen. Hierdoor is het in ontwikkelde landen meer mogelijk om te traden en institutioneel te investeren, dit drijft het volume omhoog.

Figuur 1: Totale cryptocurrency transactiewaarde per regio (Bron: Chainanalysis)

Hoewel het totaal volume laag is relatief tot meer ontwikkelde landen zien we wel dat adoptie onder de consumenten het sterkst is in Sub-Sahara landen. In Figuur 2 is te zien hoe de Sub-Sahara landen domineren in consumenten adoptie, waar ruim 80% van de transacties door consumenten worden uitgevoerd voor aankopen in de retail industrie (kleinhandel). Ontwikkelde landen zien in tegenstelling juist lagere adoptie onder consumenten.

Figuur 2: Consumenten aandeel in transacties (Bron: Chainanalysis)

Waarom is crypto adoptie onder consumenten zo sterk in Sub-Sahara?

Voor ontwikkelende landen biedt crypto de mogelijkheid voor inwoners om toegang te hebben tot meer financiële middelen. Adedeji Owonibi, oprichter van een Nigeriaanse blockchain consultancy firma, gaf een verklaring het volgende aan:

“We zien veel dagelijkse handelaren die handelen om de eindjes aan elkaar te knopen”, zei hij. “We hebben geen grote handelaren op institutioneel niveau in Sub-Sahara Afrika. De mensen die de markt hier besturen, zijn detailhandel. Nigeria heeft een heleboel hoogopgeleide jonge afgestudeerden met hoge werkloosheidscijfers, geen banen beschikbaar – crypto is voor hen een redding. Het is een manier om hun gezin te voeden en hun dagelijkse financiële behoeften op te lossen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!