FATF gaat rapport publiceren over hoe de Travel Rule geïmplementeerd kan worden

De Financial Action Task Force (FATF) maakt zich naar verluidt op om een ​​rapport te publiceren over hoe de lidstaten de zogenaamde ‘Travel Rule’ en opkomende opvattingen over gedecentraliseerde finance (DeFi) kunnen implementeren.

De wereldwijde waakhond tegen het witwassen van geld heeft afgelopen vrijdag de conclusie van vier dagen hybride bijeenkomsten gepubliceerd. De instantie bracht in oktober 2021 haar definitieve crypto-richtlijnen uit, die normen voor virtuele activa en virtuele activaserviceproviders (VASP’s), in wezen cryptocurrency-beurzen, bevatten. De Travel Rule zou bedrijven verplichten om informatie over de afzender en de begunstigde van beide partijen bij een transactie te verzamelen en door te geven.

Sinds de goedkeuring van de standaard vorig jaar hebben landen gewerkt aan de implementatie van de standaard en hebben cryptobedrijven geracet om oplossingen te presenteren. Zo heeft de Nederlandsche Bank VASP’s in het land al verplicht om te voldoen aan deze regels. Het trachtte echter ook om strenge verificatie-eisen door te drukken, maar heeft dit, na bezwaar van Bitconic, teruggedraaid.

De FATF komt echter drie keer per jaar bijeen om de risico’s te beoordelen, mogelijke richtlijnen te bespreken en de voortgang van de implementatie van bestaande richtlijnen door de lidstaten te volgen. Tijdens deze meest recente reeks bijeenkomsten besprak de FATF een “gerichte update” over de implementatie van VASP-normen, waarbij een rapport werd opgesteld dat zich richt op de implementatie van de Travel Rule.

De toezichthouder verwacht het bovengenoemde rapport dan ook eind juni te publiceren. In haar samenvatting gaf het echter al aan dat het rapport de geboekte vooruitgang zal benadrukken, maar er ook op zal wijzen dat niet alle lidstaten regels hebben ingevoerd voor het naleven van de Travel Rule. Het gaf het onderstaande aan:

“De langzame invoering van regelgeving in veel landen laat een aanzienlijk gat achter waardoor de VASP-sector kwetsbaar is voor crimineel misbruik. Het rapport benadrukt de dringende noodzaak voor rechtsgebieden om de reisregel te implementeren en te handhaven.”

Het zal ook een update geven over de opkomende risico’s en marktontwikkelingen die het volgt in de cryptocurrency-industrie. In de samenvatting staat dat DeFi, non-fungible tokens (NFT’s) en niet-gehoste portefeuilles tot die onderwerpen zullen behoren. Wat er verder besproken zal worden in het rapport moeten we echter afwachten. We houden jullie uiteraard op de hoogte!

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!