Blockport Nieuws

Financial Stability Board waarschuwt voor cryptoisering

De Financial Stability Board (FSB), die in Basel is gevestigd, heeft de gevoelens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) herhaald. Hierbij waarschuwden beide instanties dat in de nasleep van de oorlog in Oekraïne een versnelling van cryptoisering in opkomende markten zou kunnen komen. In een brief van de FSB aan de financiële chefs en centrale bankiers van de G20, heeft het orgaan het volgende gezegd:

“De huidige uitdagingen op het gebied van financiële stabiliteit hebben het belang en de urgentie van het lopende beleidswerk van de FSB op een aantal gebieden te versterken, waaronder […] het versterken van de veerkracht van niet-bancaire financiële intermediatie, cryptoassets en cyberrisico’s.”

Daarnaast beweerde de FSB dat de Rusland-Oekraïne oorlog de bestaande zorgen heeft versterkt dat te maken heeft met de groei en het potentiële illegale gebruik van cryptocurrencies. Er werd uitgelegd:

“Cryptoasset-markten evolueren snel en kunnen een punt bereiken waarop ze een bedreiging vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit vanwege hun schaal, structurele kwetsbaarheden en toenemende verwevenheid met het traditionele financiële systeem.”

De FSB beweerde als reactie door verder te gaan in samenwerking met normalisatie-instellingen. Hieronder valt de Financial Action Task Force (FATF), dat werkt aan de regulering en het toezicht op niet-ondersteunde cryptoassets en stablecoins. Ook werkt het aan het analyseren van de gevolgen voor de financiële stabiliteit van de snel evoluerende gedecentraliseerde financiële sector (DeFi).

De stappen zijn de noodzakelijke voorwaarden voor veilige innovatie. Het ging echter niet in op wat voor soort regelgevende maatregelen het zou kunnen aanbevelen. Het zei in de plaats daarvan dat het de G20 op de hoogte zou houden van het werk aan cryptoassets. Ondertussen heeft het IMF zijn eigen crypto-gerelateerde zorgen aangepakt in het Global Financial Stability-rapport. Het rapport werd gisteren gepubliceerd waarin het volgende stond:

“De repercussies van de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende sancties blijven wereldwijd nagalmen en zullen de veerkracht van het financiële systeem testen via verschillende potentiële versterkingskanalen, waaronder […] de versnelling van cryptoisering in opkomende markten.”

Tobias Adrian, de financieel adviseur van het IMF, waarschuwde in een voorwoord dat de fragmentatie van betalingssystemen kan worden geassocieerd met de opkomst van digitale valutablokken van centrale banken (CBDC). Er werd aan toegevoegd:

“Het meer wijdverspreide gebruik van cryptoassets in opkomende markten zou de binnenlandse beleidsdoelstellingen kunnen ondermijnen. Multilaterale samenwerking zal van cruciaal belang blijven om deze uitdagingen op middellange termijn het hoofd te bieden.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN