Dit kost het om een crypto-project te shillen!

De afgelopen jaren zijn verschillende grote influencers al aangepakt vanwege het promoten van cryptocurrency-projecten, zonder dat zij aangaven dat het een betaalde promotie was. Nu is er echter een spreadsheet van drie pagina’s naar buiten gekomen waarin talloze Twitter-influencers staan die niet kunnen wachten om crypto-projecten te shillen, tegen betaling uiteraard.

Wat is shillen?

Voordat we verder gaan met de gelekte prijslijst, is het wellicht handig om uit te leggen wat shillen precies is. Shillen verwijst naar de reclame voor een project tegen een prijs door een persoon met status of reputatie, met als doel het populair te maken of te hypen en om anderen te laten investeren of kopen in het project. Shillen wordt meestal gedaan op de populaire social media-platforms van Twitter, Instagram, Facebook en YouTube, om er maar een paar te noemen.

Vaker wel dan niet, kan een potentiële belegger met voldoende ervaring de legitimiteit van een shill van een bekende crypto-influencer identificeren. Iedereen die bijvoorbeeld de ICO-boom van 2017 tot 2018 heeft overleefd, kan gemakkelijk een mogelijke scam zien op basis van zijn ervaring, echter is het voor nieuwe investeerders een stuk lastiger.

De gelekte prijslijst

Nu jullie weten wat shillen precies is, gaan we verder naar de gelekte prijslijst. Het Twitter-account @zachxbt staat aan het roer van het vermeende lek, waarin 115 crypto-influencers staan en hoeveel het kost om hen een project te laten shillen. Bovendien lijkt de gelekte lijst afkomstig te zijn van een cryptoproject met een budget van $120.000: $80k voor een shill-tweet en $40k voor een retweet.

Uit de lijst kan worden afgeleid dat veel crypto-influencers met een grote aanhang grote bedragen betaald krijgen om een project te shillen en/of een bericht te retweeten. Een Twitter-influencer met 8.2 miljoen volgers krijgt bijvoorbeeld $25.000 om één Tweet te shillen en $20.000 om een bericht te retweeten.

DYOR

De conclusie die je hieruit kan trekken is dat het altijd een goed idee is om zelf onderzoek te doen. Vandaar dat DYOR (Do Your Own Research) dan ook vaak gebruikt wordt in deze markt. Hoe groot de influencer ook is, ze hebben bijna allemaal een prijs. Neem dan ook elk positief bericht met een korreltje zout en lees jezelf goed in voordat je besluit je hard verdiende centen te investeren in een project.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!