Colombiaanse Binance-gebruikers naar de rechter wegens blokkade

Meer dan vijf maanden geleden vond er een account-blokkade plaats vanwege witwas-problemen voor sommige Colombiaanse gebruikers van Binance. Een aantal van deze gebruikers uit het land hebben zich ertoe gezet om juridische stappen te ondernemen tegen de crypto-exchange. De geblokkeerde fondsen zouden naar verluidt meer dan 1 miljoen dollar in waarde hebben. Volgens de Nederlandse anti-witwas-waakhond, FIOD, werden de fondsen in verband gebracht met financiële misdrijven.

Account-blokkade leidt tot juridische stappen tegen Binance in Colombia

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) van Nederland zouden de crypto-exchange hebben getipt over enkele Colombiaanse accounts die verband zouden hebben met financiële activiteiten, aldus hun onderzoek. Volgens de rapporten zouden de fondsen van meer dan $1 miljoen in waarde al vijf maanden lang niet meer te verplaatsen zijn. Sommige gebruikers, zoals Jairo Velez, hebben opgemerkt dat ze het slachtoffer zijn geworden van in beslag genomen geld. Velez verklaarde:

“In mijn wallet hebben ze gestolen wat ik had en volgens Binance-functionarissen is het geld in handen van de Nederlandse FIOD.”

Velez is een van de slachtoffers die begonnen is met het ondernemen van juridische stappen tegen Binance. Zijn advocaat eist in deze zaak dat het geld dient te moten worden vrijgegeven. Volgens zijn verklaringen zijn deze eisen naar het compliance-kantoor van de beurs gestuurd en zijn ze nog niet beantwoord.

Ook andere Colombiaanse gebruikers getroffen

Andrea Torrente is een andere gebruiker van Binance in Colombia die hetzelfde lot onderging. Haar geld werd ook op dezelfde manier vastgehouden. Binance liet Torrente weten dat haar geld werd vastgehouden als gevolg van een onderzoek door de Nederlandse autoriteiten, met de steun van een Nederlandse aanklager. Ook Torrente is begonnen met het ondernemen van juridische stappen tegen de exchange. De lokale vertegenwoordiger van Binance in Colombia werd daarbij op de hoogte gesteld zonder antwoord te hebben ontvangen. De gebruikers van het platform klagen over het gebrek aan reactie van de exchange. Torrente zei het volgende:

“Je vraagt ze om je het bevriezingsbevel van de FIOD te geven en ze zeggen dat je een e-mail van de Nederlandse politie moet schrijven. Bijna een half jaar geleden kregen we dezelfde reactie van Binance. Ze sluiten onze chats af. Ze wassen in principe hun handen.”

Er is geen officieel aantal klanten dat door deze maatregel wordt getroffen, maar sommigen hebben een Telegram-groep opgericht om bewustzijn van het probleem te creëren en acties tegen de uitwisseling te coördineren.