Hackgroep Anonymous verklaart cyberoorlog tegen Rusland

Het internationale collectief van hackers, bekend als “Anonymous”, verklaarde de cyberoorlog tegen Russische overheids- en financiële instellingen nadat Russische troepen het grondgebied van Oekraïne waren binnengedrongen en afgelopen donderdag een grootschalige oorlog begonnen.

De groep heeft een waarschuwing onthuld voor cyberaanvallen tegen Russische staatsbanken, financiële technologiebedrijven en cryptocurrency-portefeuilles die verband houden met de Russische politiek.

Rusland kan sancties ontwijken

Wereldleiders kwamen dit weekend overeen om uitgebreide economische en politieke sancties op te leggen tegen de Russische Federatie. Zoals gezegd kan de Russische regering echter overschakelen op cryptocurrencies om deze sancties te ontwijken. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft echter naar verluid bij de EU aangedrongen om snel crypto-regelgeving te ontwikkelen om dit tegen te gaan.

In de tussentijd bood de Oekraïense regering aan om genereuze beloningen te verstrekken voor alle informatie over de cryptocurrency-portefeuilles van Russische en Wit-Russische politici.

Anonymous richt zich op grote Russische websites

De mysterieuze hackers richtten zich vorige week voor het eerst tot de Russische president, Vladimir Poetin, met een YouTube-video met een in het zwart geklede figuur met het kenmerkende anonieme masker. Er werd het volgende aangegeven:

“Leden van Anonymous hebben de cyberoorlog verklaard aan uw agressieve regime, waarbij de afgelopen dagen talloze overheidswebsites offline zijn gehaald. Een paar neergehaalde websites is echter nog maar het begin. […] Je geheimen zijn misschien niet langer veilig en er is een kans dat belangrijke onderdelen van de infrastructuur van je regering worden gekaapt.”

Een reeks hacks volgde op de release van de video. Kort daarna eiste Anonymous de verantwoordelijkheid op voor het succesvol hacken en verwijderen van meer dan 300 Russische overheids-, bank- en staatsmediawebsites, waardoor Rusland enorme verliezen leed.

Ook Russische media zijn niet veilig

De groep meldde tevens dat het 40.000 bestanden had gelekt van het Russische Nucleaire Instituut en een database van het Russische Ministerie van Defensie, die de lijst met de namen, contacten en e-mailwachtwoorden van haar werknemers bevatte. De database werd later online gezet en voor iedereen beschikbaar gesteld. Daarnaast hebben de hacktivisten ook de door de staat gesteunde persbureaus van Rusland, Russia Today en Tass, neergehaald.

Russia Today is beschuldigd van het verspreiden van propaganda en desinformatie en was dus het doelwit van hackers. RT en Tass waren dit weekend ontoegankelijk na cyberaanvallen, waaronder distributed denial of service (DDoS)-aanvallen.

De hackers vielen verder verschillende andere Russische tv-zenders aan om video’s uit te zenden van de aanhoudende oorlog en ook Oekraïense nationale liedjes. Russische media weigeren intussen om de situatie in Oekraïne als ‘oorlog’ te bestempelen.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!