“De tijd is gekomen voor centrale banken om aan de slag te gaan”, aldus hoofd BIS

Benoît Cœuré, hoofd van de Innovation Hub bij de Bank of International Settlements (BIS), sprak afgelopen vrijdag over digitale valuta’s vanuit centrale banken (CBDC’s) op het Eurofi Financial Forum in Ljubljana, Slovenië. Hij riep centrale banken op om dringend CBDC’s te ontwikkelen om te concurreren met betalingsinitiatieven in de particuliere sector, waaronder cryptocurrencies. Hij zei het volgende:

“Vandaag de dag verschuift het financiële systeem onder onze voeten. Grote techneuten breiden hun voetafdruk op het gebied van retailbetalingen uit. Stablecoins kloppen op de deur, op zoek naar goedkeuring door de regelgevende instanties. Gedecentraliseerde finance (DeFi) platforms vormen een uitdaging voor traditionele financiële bemiddeling. Ze hebben allemaal verschillende regelgevende vragen, die snelle en consistente antwoorden nodig hebben.”

Hij beweerde vervolgens dat “CBDC’s een deel van het antwoord zullen zijn”, en ging verder met:

“Een goed ontworpen CBDC zal een veilig en neutraal betaal- en afwikkelingsmiddel zijn, dat dient als een gemeenschappelijk interoperabel platform waar het nieuwe betalingsecosysteem zich omheen kan organiseren. Het zal een open financiële architectuur mogelijk maken die is geïntegreerd en tegelijkertijd concurrentie en innovatie verwelkomt. En het zal de democratische controle over de munt behouden.”

Hij vervolgde met:

“De tijd is gekomen voor centrale banken om aan de slag te gaan. We moeten onze mouwen opstropen en ons werk aan de kern van CBDC-ontwerp versnellen. Het duurt jaren voordat CBDC’s worden uitgerold, terwijl stablecoins en cryptoassets er al zijn. Dit maakt het nog urgenter om te starten.”

Cœuré legde tevens uit dat de BIS Innovation Hub centrale banken helpt bij het ontwikkelen van CBDC’s. “We hebben al zes CBDC-gerelateerde proofs of concept en prototypes die in onze centra worden ontwikkeld, en er zullen er nog meer volgen”, onthulde hij. Cœuré voegde toe:

“Het doel van een CBDC is uiteindelijk om de beste elementen van onze huidige systemen te behouden en tegelijkertijd een veilige ruimte te bieden voor de innovatie van morgen. Om dit te doen, moeten centrale banken handelen terwijl het huidige systeem nog bestaat – en nu handelen.”

Volgens de CBDC-tracker van de Atlantic Council verkennen momenteel 81 centrale banken hun eigen digitale valuta. Daarvan zijn er vijf gelanceerd, 14 worden getest, 16 zijn in ontwikkeling en 32 worden onderzocht.

Een van de centrale banken die momenteel CBDC’s bestuderen, is de Europese Centrale Bank (ECB), die onlangs de officiële lancering aankondigde van een tweejarig onderzoek naar een digitale euro. “Als de onderzoeksfase is afgelopen, zullen we beslissen of we een digitale euro gaan ontwikkelen”, aldus de bank.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!