Criminelen lanceren tool om onderschepping te voorkomen

Het is altijd een kat- en muisspel geweest tussen wetshandhaving en criminelen. Dit is echter in de blockchain-wereld niet anders. Het is namelijk duidelijk geworden dat darkweb-gebruikers een nieuwe tool hebben ontwikkeld om te testen of gestolen fondsen kunnen worden opgemerkt door antiwitwascontroles.

De tool, bekend als Antinalysis, kan door cybercriminelen worden gebruikt om te identificeren welke Bitcoin-adressen mogelijk zijn gekoppeld aan criminele activiteiten.

Elliptic, het blockchain-analysebedrijf, benadrukte het bestaan ​​van de nieuwe tool in een blogpost die vanmorgen werd gepubliceerd. Elliptic is een van de vele goed aangeschreven bedrijven die illegale fondsen opsporen met behulp van blockchain-analyse, waardoor het voor criminelen lastig wordt om gestolen geld wit te wassen.

Elliptic-medeoprichter Tom Robinson zei het volgende in de blogpost:

“Antinalysis probeert crypto-witwassers te helpen dit te voorkomen, door hen een voorproefje te geven van wat een blockchain-analysetool zal maken van hun Bitcoin-portemonnee en de fondsen die het bevat.”

De Antinalysis-site draait op Tor, een anonieme versie van het web; rekent $3 per gescand Bitcoin-adres; en, volgens Robinson, “beweert zeer nauwkeurige resultaten te bieden.” De tool zou naar verluidt gemaakt zijn door één van de ontwikkelaars van Incognito Market, een darknet-marktplaats gericht op de verkoop van verdovende middelen.

Ondanks de goede reputatie onder criminelen, zijn cryptocurrencies steeds minder effectief geworden als medium voor het witwassen van geld – grotendeels dankzij bedrijven als Elliptic en Chainlysis, die samen honderden miljoenen dollars hebben onderschept. Het nieuws dat blockchain-analyse nu in het voordeel van criminelen wordt gebruikt, is daarom een ​​mogelijke reden tot zorg, maar Robinson van Elliptic leek het van zich af te schudden:

“Elliptic’s eigen evaluatie van de resultaten die zijn geretourneerd [door Antinalysis] voor een reeks Bitcoin-adressen, laat zien dat het slecht was in het detecteren van links naar grote darknet-markten en andere criminele entiteiten. Dit is misschien niet verrassend: het leveren van nauwkeurige blockchain-analyses vereist aanzienlijke investeringen in technologie en gegevensverzameling, over lange perioden.”

Het is dus, volgens Elliptic, géén reden voor zorg. We zijn echter benieuwd of dit een effect gaat hebben op het aantal gestolen fondsen dat teruggevonden/onderschept gaat worden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!