Inflatie in de Verenigde Staten stijgt, maar Bitcoin weet nog niet te profiteren

De inflatie in de Verenigde Staten heeft tot nu toe de verwachtingen overtroffen, wat natuurlijk slecht nieuws is voor de economie. Er zijn drie belangrijke drijvende factoren voor de stijging van de CPI: olieprijzen, gebruikte auto’s en voedsel. Volgens gegevens dragen gebruikte auto’s en vrachtwagens bij aan meer dan een derde van de prijsstijging.

Hoewel de redenen achter de toename van gegevens van voorbijgaande aard zijn, betekent dat niet dat mensen zich geen zorgen meer hoeven te maken over inflatie. Zelfs als de prijzen van gebruikte auto’s buiten beschouwing worden gelaten, is de jaarlijkse stijging van de CPI nog steeds 3,1%. Dit toont aan dat de totale prijs van goederen stijgt.

De markten houden de afgelopen maanden in de gaten of de Fed de rente gaat verhogen. President James Bullard van de Federal Reserve Bank of St. Louis zei maandag dat het nu “goed is om noodmaatregelen in te trekken”. Sommige beleggers maken zich echter zorgen dat er een aflopende driftbui op komst is die economisch herstel ondermijnt.

Binance

Goed nieuws voor Bitcoin?

Bitcoin (BTC), het zogenaamde digitale goud, wordt door zijn supporters geprezen als een ideale afdekking tegen stijgende prijzen en inflatie, vanwege het beperkte aanbod. Van eind 2020 tot en met mei profiteerde de Bitcoin koers enorm van de stimuleringspakketten vanuit overheden en de angst van beleggers voor inflatie. Bitcoin leek zijn verhaal over hedge-tegen-inflatie tot mei te vervullen. Maar op 13 mei begon Bitcoin, onder invloed van vele factoren, aan een nieuwe daling en daalde met 50% ten opzichte van zijn hoogste punt ooit. Nu de inflatie wederom toeneemt, slaagt Bitcoin er wederom niet in om te stijgen zoals veel mensen dachten dat het zou doen.

Waarom is het zo? Rennen mensen niet massaal naar Bitcoin als de inflatie groeit? Op de lange termijn zal inflatie de vraag van Bitcoin stimuleren. Maar op korte termijn zal de Fed die de QE doorbreekt, investeerders ertoe aanzetten zich te wenden tot activa met minder risico’s, aangezien de liquiditeit die in de markt wordt geïnjecteerd, afneemt.

Het komt er dus op neer dat Bitcoin flink zal profiteren van stijgende inflatie, echter zal de initiële reactie niet meteen richting de koningsmunt zijn. Mensen willen eerst hun fondsen veilig stellen en laten we eerlijk zijn, dat doe je momenteel niet door je geld in Bitcoin te stoppen. Als de markt dan weer wat kalmeert, kunnen we verwachten dat beleggers richting alternatieve activa bewegen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!