De Nederlandsche Bank draait wallet-verificatie maatregel terug

Volgens een recente blogpost van Bitonic heeft de Nederlandsche Bank, DNB, haar besluit om strengere maatregelen af ​​te dwingen voor het opnemen van cryptocurrencies van beurzen teruggedraaid. Dit betekent dat de beurs géén wallet-verificatie meer hoeft uit te voeren als gebruikers hun cryptocurrencies willen opnemen.

In januari stelde de centrale bank regels op die crypto-beurzen verplichten om aanvullende gegevens van hun gebruikers te verzamelen wanneer ze cryptocurrencies opnemen. Gebruikers moesten namelijk het adres van de ontvanger – waar ze geld naartoe sturen – toevoegen aan hun witte lijst en een foto verstrekken om te “bewijzen” dat ze inderdaad de eigenaar waren van het adres.

De omkering van het beleid door de centrale bank komt bijna twee maanden nadat Bitonic bezwaar had gemaakt tegen de strenge regels. “Afgezien van het feit dat het verifiëren van elk adres voor elke transactie geen technische waarde heeft, is het ook een ernstige schending van het recht op privacy van onze klanten”, zei Bitonic destijds in een verklaring.

In april oordeelde de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam dat de crypto-exchange het volste recht had om de nieuwe eisen aan te vechten en dat DNB de bezwaren van Bitonic in overweging moest nemen en binnen zes weken een besluit moest maken.

ProBit

DNB stelt nu dat de oorspronkelijke eis “onvoldoende recht doet aan de discretie die een instelling heeft om deze standaard risicogericht in te voeren”. Het heeft het bezwaar gegrond verklaard en de vereisten ingetrokken.

De centrale bank eist echter nog steeds dat crypto-beurzen adequate maatregelen nemen om te controleren of de persoon die het geld opneemt ook daadwerkelijk de ontvanger is. Maar het heeft een verduidelijking toegevoegd aan de officiële richtlijnen dat statenleveranciers de verificatiemethoden kunnen kiezen die bij hen en hun klanten passen, in plaats van specifieke maatregelen te moeten volgen.

Bitonic verklaarde tevreden te zijn met het resultaat en zal de verificatiemaatregelen voor de portemonnee zo snel mogelijk verwijderen. Het gaf het volgende aan:

“We zijn verheugd dat onze klanten hierdoor verlost worden van deze onrechtmatige controle. Tegelijkertijd zijn we bezorgd dat de toezichthouder pas gehoor gaf aan de noodsignalen vanuit de industrie na tussenkomst van de rechter. Wat als Bitonic niet naar de rechter was gegaan?”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!