Nu de pandemie van het coronavirus hard blijft toeslaan, heeft de Telos Foundation een initiatief met Genobank.io gelanceerd om een app, Agerona, te creëren waarmee gebruikers toegang kunnen krijgen tot goedkope tests. Dit volgens een aankondiging die op zaterdag 28 maart gedeeld werd.
De Telos-blockchain slaat de resultaten anoniem op, zodat gebruikers de resultaten desgewenst kunnen delen met zorgverleners.
De app is open source en biedt gebruikers volledige controle over hun gegevens. Een nieuwe token, uitgegeven door Genobank.io, zal samen met de app worden gelanceerd. De applicatie staat gepland om in april gelanceerd te worden.
De volledige infrastructuur omvat:
“Een mobiele app voor gebruikers, een verwerkingsinterface voor laboratoria, een privacy-waarborgende blockchain-architectuur en sourcing- en logistieke oplossingen voor goedkope COVID-19-tests en -verwerking.”
De Agerona-app helpt gebruikers bij het lokaliseren van testkits om te bestellen en door de unieke barcode van de test te scannen, en die test te koppelen aan een anoniem account op de Telos-blockchain, worden de resultaten naar het netwerk gestuurd en kunnen onderzoekers geaggregeerde gegevens en geografische informatie lezen om de ziekte te volgen.
Dit alles stelt gebruikers nog steeds in staat om de controle over hun gegevens te behouden en anoniem te blijven.
Douglas Horn, architect en whitepaper-auteur van de Telos-blockchain, zei in de blogpost het volgende:
“Dit project is een opmerkelijk voorbeeld van hoe individuen van over de hele wereld samen kunnen komen om de tools te vergroten die we hebben om wereldwijde problemen aan te pakken. We zullen in toenemende mate grassroots-teams, zoals deze, zien die snel oplossingen bieden die overheden niet kunnen.”
Volgens Daniel Uribe, CEO van Genobank.io, hebben mensen het recht om hun COVID-status te leren kennen, zonder de privacy op te offeren. Het bedrijf heeft ervaring op het gebied van “genomics, privacywetten en gedecentraliseerde DNA-dataportefeuilles”.
De Agerona-app zal ook een experimentele functie hebben waarin gebruikers een geluidsclip van hun hoest kunnen opnemen om in te dienen om te helpen bij de ontwikkeling van een, op AI gebaseerd, diagnostisch hulpmiddel.
Softwarebedrijf Forte Group was ook betrokken bij de ontwikkeling van de applicatie als onderdeel van zijn COVID-19 call-to-action-initiatief.