Cryptocurrencies

Criminelen in Latijns-Amerika witwassen geld met cryptocurrencies

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

In een recent rapport is cybercriminaliteit in Latijns-Amerika onderzocht. Hierin wordt beweerd dat criminelen voornamelijk cryptocurrencies gebruiken voor het witwassen van geld. Landen in deze regio hebben echter geen ernstige veiligheidsmaatregelen en dit leidt tot enorme diefstallen.

Cyber intelligence-bedrijf IntSights stelde het rapport op en dook verder in de illegale financiële activiteiten in Latijns-Amerika. Het onderzoek wijst uit dat er verschillende georganiseerde criminele groepen in de regio actief zijn. De illegale financiële transacties in Latijns-Amerika zijn flink gestegen.

Het document merkte zelfs op dat Latijns-Amerikaanse landen bovenaan de lijst staan ​​van landen waar het meest geld wordt witgewassen.

Criminelen gebruiken cryptocurrencies

De constante geldstroom in de georganiseerde misdaadgemeenschap voedt het darkweb en het cybercrime-ecosysteem. Georganiseerde misdaadgroepen maken tegenwoordig gebruik van cryptocurrencies om grote hoeveelheden geld wit te wassen.

In april 2019 hebben agenten van het Braziliaanse Department of Narcotics Investigation (DENARC) een crimineel gearresteerd die een crypto-mining operatie leidde in Porto Alegre. De agenten hebben 25 cryptocurrency-mining machines in beslag genomen. Elke mining machine had een waarde van ongeveer $65.000. Dit brengt de totale waarde op ongeveer $1.625.000 miljoen dollar.

Het blijkt ook dat criminelen vaker cryptocurrency exchanges gebruiken waar geen KYC nodig is. Dit betekent dat ze zich niet hoeven te registreren en dus geen bewijs van identificatie hoeven op te sturen. Gedurende 2019 en tot 2020 kende het bekende P2P-platform LocalBitcoins een recordgroei in transactievolume in veel Latijns-Amerikaanse landen.

Er zijn maar weinig landen in Latijns-Amerika die wetten hebben opgesteld om het witwassen van geld tegen te gaan en landen die dat wel doen, handhaven deze niet effectief. Volgens studies van Basal Institute on Governance, een expert op het gebied van AML, staat Colombia bovenaan de lijst van de vijf slechtste AML-scores. Venezuela staat in 2019 op de lijst van corruptie en omkoping.

Bandidos Revolution Team

In 2019 werd een criminele bende genaamd ‘Bandidos Revolution Team’ en hun leider, Héctor Ortiz Solares aangehouden door wetshandhavers in León, Mexico. Solares stond erom bekend technisch bekwame hackers te werven die malwarecode konden schrijven om banken en geldautomaten te hacken.

Zijn hackers schreven malware dat geld ophaalt van banken met behulp van het Interbanking Electronic Payment System (SPEI) en het vervolgens stort op rekeningen van derden. Zodra het geld wordt gestort, nemen de criminelen het contant geld op en doet grote aankopen, zoals onroerend goed en luxe auto’s.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN