Mede-oprichter QuadrigaCX, Michael Patryn, is eigenlijk een ex-crimineel

De afgelopen tijd is er een hoop geschreven over QuadrigaCX-exchange, echter krijgt de soap er nu een nieuw lid bij. Een van de mede-oprichters van de exchange was naar verluidt in het verleden betrokken bij meerdere criminele activiteiten. Dit meldt Bloomberg op dinsdag 19 maart. De exchange is de laatste tijd negatief in het nieuws gekomen omdat zij ruim $145 miljoen aan crypto-assets van klanten kwijt zijn geraakt, nadat mede-oprichter en CEO Cotten op 30-jarige leeftijd stierf door complicaties van de ziekte van Crohn in december 2018. De exchange is nu verwikkeld in lopende juridische en financiële procedures, nadat Ernst & Young als onafhankelijke toezichthouder was aangewezen. De mede-oprichter, Michael Patryn, die in het verleden bekend was als Omar Dhanani, was in het verleden in de Verenigde Staten betrokken bij meerdere criminele activeiten. Patryn verliet QuadrigaCX in 2016, vanwege fundamentele onenigheid met Cotten over de listingprocessen van het bedrijf. Volgens de Canadese krant Globe and Mail blijven Patryn en zijn partner, Lovie Horner, twee van de grootste aandeelhouders van QuadrigaCX, hoewel hij sinds 2016 geen enkele rol meer speelt in het bedrijf. Patryn heeft onlangs de beschuldigen ontkent en ook dat Dhanani en hij dezelfde persoon zijn. Bloomberg heeft echter naar verluidt oficiële gegevens dat Patryn al twee keer zijn naam heeft gewijzigd. Eerst werd zijn achternaam gewijzigd van Dhanani en toen zijn voornaam van Omar (2003 en 2008). Dhanani werd naar verluidt veroordeeld tot 18 maanden in de Amerikaanse federale gevangenis omdat hij betrokken was bij identiteitsdiefstal en bank– en creditcardfraude in 2005. Volgens Bloomberg, pleitte de 22-jarige Dhanani schuldig aan het werken met shadowcrew.com in 2002, een inmiddels ter ziele gegane marktplaats waar meer dan 1,5 miljoen gestolen creditcard- en bankkaartnummers werden verhandeld. Vervolgens bekende Dhanani ook schuld aan inbraak, grootschalige diefstal en computerfraude in 2007. Patryn vond zichzelf opnieuw uit als Bitcoin (BTC) ondernemer, nadat hij naar Canada was verhuisd. Volgens Patryns LinkedIn-profiel is hij nu gevestigd in Vietnam en is hij oprichter en voorzitter geweest van fintech Ventures Group (FVG), een in Canada gevestigde blockchain-incubator. Daarnaast verstrekt hij enkele details over zijn 13-jarige werkervaring voor QuadrigaCX op LinkedIn, maar specificeerde dat hij van 1999 tot 2013 in veel digitale valuta-gerelateerde bedrijven werkzaam was. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!