Centrale bank van Spanje waarschuwt burgers voor crypto

De centrale bank van Spanje heeft burgers gewaarschuwd voor de risico’s die verbonden zijn aan het handelen in cryptocurrencies. Dit volgens een officieel bericht van de Banco de España, gepubliceerd op zondag 10 februari. De bank onderstreepte het feit dat Spanje nog geen wetgeving met betrekking tot cryptocurrencies heeft aangenomen en dat crypto-exchanges en andere bedrijven in de sector dus niet onder toezicht staan ​​en niet geautoriseerd zijn door de centrale bank. Ze waarschuwen in het bijzonder voor de gevallen waarin crypto wordt gebruikt voor de aankoop van goederen en diensten. Het zou een “onmogelijke opdracht” zijn voor een consument om zijn rechten te claimen mocht er iets misgaan met de betaling of het gekochte product. Dit komt, volgens de bank, omdat geen enkele staat de status van wettig betaalmiddel heeft verleend aan de nieuwe beleggingscategorie. De Spaanse centrale bank gaat verder met de evoluerende, maar nog steeds niet unanieme, definitie van crypto in de EU. De bank citeert een richtlijn uit 2015, die crypto beschouwt als een digitale representatie van waarde zonder uitgifte door centrale banken of overheden, en die niet de status van wettig betaalmiddel heeft. De richtlijn vermeldt ook dat crypto niet kan worden uitgewisseld en verhandeld tussen natuurlijke personen of rechtspersonen. De bank herkent wel de opmerkelijke groei van de crypto-sector, echter onderstrepen zij de vermeende hoge volatiliteit, cyberbeveiligingsrisico’s en ontbrekende consumentenrechten. Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!