Onderzoek: CBDC’s zouden grensoverschrijdende betalingen kunnen verbeteren

In een rapport, dat op 15 november werd gepubliceerd, van de centrale banken van Canada, Verenigd Koninkrijk, en Singapore kwam naar voren dat een CBDC, zou kunnen bijdragen aan verbetering van het kredietrisico voor de tegenpartij bij grensoverschrijdende interbancaire betalingen en afwikkelingen.

Wat is een CBDC?

Een CBDC is een digitale valuta die wordt uitgegeven door een centrale bank waarvan de wettige betaalstatus afhangt van overheidsregulering of wetgeving. De “wholesale” -variant van CBDC (W-CBDC) beperkt het gebruik ervan tot financiële instellingen en markten, in tegenstelling tot een “retail CBDC” voor het grote publiek.

Het rapport

Het onderzoek heeft gekeken naar hoe uitdagingen en fricties kunnen worden aangepakt in het bestaande grensoverschrijdende betalings- en interbancaire afwikkelingssystemen. Volgens het rapport zijn er vijf grote nadelen aan het bestaande, “correspondent bank” model voor grensoverschrijdende betalingen.
  1. Tijdvakken voor grensoverschrijdende betalingen, waarbij tegenpartijen worden blootgesteld aan krediet- en afwikkelingsrisico’s van hun correspondenten.
  2. Vertragingen beperken ook de effectieve inzet van de liquiditeit van commerciële banken, omdat de middelen langer worden vastgehouden.
  3. Gebrek aan transparantie met betrekking tot de betalingsstatus voor eindgebruikers en banken.
  4. Hoge operationele kosten.
  5. Toenemende kwetsbaarheid van RTGS-systemen voor cyberaanvallen en andere bedreigingen.
Het rapport stelt 3 versies voor van W-CBDC’s.
  1. De uitgifte van specifieke W-CBDC’s, die niet grensoverschrijdend kan worden gebruikt.
  2. Jurisdictiespecifieke W-CBDC’s die grensoverschrijdend kunnen worden gebruikt.
  3. De uitgifte van één enkele, universeel aanvaarde W-CBDC.
Lees het volledige onderzoek hier. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!