Bitcoin update week 41 door: Bas Dijkhuis

Bitcoin, waar gaat het nou heen? Het is een moeilijke periode, niet alleen voor de markt, maar ook voor analisten. Er is geen duidelijke koers, en Bitcoin rangeert in verschillende patronen. Dit maakt het lastig voor analisten om een duidelijke koers te kiezen. Ik zal proberen een TA te maken waarbij scenario’s naar voren komen die waarschijnlijk zijn. Echter is het maken van technische analyse en traden daarbij het speculeren op mogelijke uitkomsten. Een TA is dus nooit waarheid, maar slechts een indicatie van wat er zou kunnen gebeuren op basis van de signalen die zichtbaar worden. In deze periode trade ik zelf alleen op de grotere tijdsindicaties zoals 1D en 1W. Dit omdat hierin de patronen het duidelijkst zijn, en lagere tijdsindicaties hierdoor ondergeschikt raken. Laten we beginnen met de 1D. Zoals in de afbeelding te zien zit Bitcoin in een ascending triangle. Dit is een bullish patroon, waarbij er higher lows zijn, maar nog met een flinke resistance te maken heeft. De resistance is de top van de symmetrical triangle op 1W (later meer) en de resistance van de ascending triangle (6677-6695). Echter zit de support op de EMA20 en de bottom van de ascending triangle (6550-6600). Aan de kleine verschillen, dus minder volatiliteit, te zien is hij het einde van het patroon aan het naderen, wat normaal gesproken, aan de hand van dit patroon, betekent dat we upwards uitbreken. Het lage volume is echter geen positief teken. Wanneer er uitgebroken wordt, zullen whales dit makkelijk tegenhouden. De dubbele resistance en het lage volume zeggen dat het minder aannemelijk is dat er succesvol uitgebroken wordt. Daarnaast zitten we aan de top van de symmetrical triangle op 1W, die leidend is aan de 1D. Dit maakt het nog minder aannemelijk. Op deze afbeelding is de symmetrical triangle te zien op 1D. Hier zie je dat we aan de top zitten van dit patroon. De RSI (49) is neutraal en de MACD eveneens. Als dit patroon aangehouden wordt, is het logischer dat er nog een dip richting de bottom van de triangle zal gaan. Deze symmetrical triangle is gevormd door een uptrend, wat deze normaal gesproken bullish maakt. In combinatie met de higher lows van de RSI en MACD (bullish divergence) zijn dit toch echt tekenen dat de markt dicht bij een uitbraak zit in de komende weken. Echter is een symmetrical triangle nooit een goede indicatie voor een richting die gekozen wordt. Ook het lage volume staat dit nog in de weg. Voor een betere kijk is het grotere plaatje nodig. De squeeze nadert langzaam het einde van de verschillende patronen op 1D en 1W waar Bitcoin zich in bevind. De MACD heeft inmiddels een bullish crossover gehad, welke sinds de top niet meer bullish was. Dit is een goede indicatie wanneer er naar vorige dips en reversals gekeken wordt. Naast de symmetrical triangle zijn er nog 2 patronen die overwogen moeten worden. Dit zijn de descending triangle (bearish) en de falling wedge (bullish) op 1W. De witte horizontale lijn vormt samen met de bovenste gele lijn een descending wedge. Deze maakt lower highs maar heeft te maken met een sterke support (5.8-6.3k). Het is duidelijk dat deze zijn einde nadert. Een descending triangle is een bearish patroon. Deze zal vaak naar beneden uitbreken. Echter is de support sinds oktober vorig jaar niet gebroken. Wat aangeeft dat bulls nog power hebben om terug te vechten. Wanneer Bitcoin daalt zal dit sterke gevolgen hebben voor bijvoorbeeld miners. Bitcoin is op dit moment al duurder om te minen dan te kopen. Deze fundamentele aspecten gaan tegen TA in. Vandaar dat je dit altijd in gedachte moet houden. Wanneer er naar beneden uitgebroken wordt zal dit nog geen ramp zijn, aangezien Bitcoin dan weer richting de bottom van de falling wedge gaat, wat een bullish patroon is. Dit kan een flash crash zijn, wat regelmatig gebeurt voor een reversal. Een falling wedge is vaak een correctie in een sterke groei, waarna het zich klaarmaakt voor een volgende run. Het volume neemt hier vaak in af, waar het richting het einde sterk toeneemt. Door deze twee patronen te combineren, met het idee dat een uitbraak richting de bottom van de wedge, Bitcoin zich weer in een bullish patroon bevindt, zal veel optimisme kunnen veroorzaken. Naast het einde van deze patronen, nadert Bitcoin ook de supportlijn die vanaf 2011 de uptrend bepaald. Als er naar deze chart gekeken wordt, vanaf 2011 tot heden, maakt dit het patroon waar Bitcoin zich in bevindt heel logisch. Het werkt naar de ‘mean’ toe, om vanaf daar weer in een uptrend te geraken. Dit in combinatie met de squeezes van de verschillende patronen, bullish divergence en bullish crossover maakt Bitcoin en daarmee de hele cryptomarkt zich op om weer langs de mean omhoog te kruipen, richting een volgende bubbel. Aan de hand van de mean en de patronen waar bitcoin zich in begeeft, zal de uitbraak op zijn vroegst rond 29 oktober plaatsvinden, en op zijn laatst rond 3 december. Als de vergelijking met 2014/2015 wordt gemaakt, zal deze eerst rustig langs de trendlijn omhoogklimmen, voordat er weer een bubble gevormd wordt. Wanneer de monthly chart zoals hierboven gevolgd wordt, zal de volgende bubble minder groot van formaat zijn, en een minder grote dip hebben. Bitcoin ziet er dus in het grotere plaatje (Weekly) bullish uit, maar het zal echt meer volume nodig moeten hebben om uit te breken. Zelfs wanneer er een dip plaatsvind, zal Bitcoin er nog goed uitzien. Er komen spannende tijden aan!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!