Onheilspellend rapport met betrekking tot ETF

Een nieuw rapport opgesteld door het kantoor van de procureur-generaal van New York (OAG) beweert dat erg veel cryptocurrency-exchanges kwetsbaar kunnen zijn voor marktmanipulatie. Deze bevinding kan onheilspellend zijn voor de investeerders die hopen dat er op korte termijn een bitcoin ETF zal worden goedgekeurd.

Bitcoin ETF

Volgens de voorzitter van de SEC, Jay Clayton, is Bitcoin geen security onder de federale wetgeving. Een beursgenoteerd fonds dat beleggers blootstelling biedt aan bitcoin, is echter wel een beveiliging. Hierdoor valt de goedkeuring van zo’n soort product wel onder de bevoegdheid van de SEC. 

Hoewel verschillende aanvragers van een bitcoin-ETF het hebben geprobeerd om een fonds te creëren waarin de aandelen zouden worden ondersteund door fysieke BTC, is het sentiment onder de meeste analisten dat de eerste cryptocurrency-ETF die een groen licht ontvangt van de SEC, bitcoin futures zal zijn. Deze futures worden momenteel al gereguleerd door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Momenteel zijn bitcoin-futures beschikbaar op twee gereguleerde Amerikaanse beurzen (CME en CBOE), beide exchanges zijn gevestigd in Chicago.

Het onderzoek

Het rapport, dat begin deze week is gepubliceerd, is het resultaat van een onderzoek dat 5 maanden heft geduurd. Het onderzoek richte zich op de manier van opereren van 13 cryptocurrency-exchanges. Zij hebben onder meer onderzocht of de exchanges marktmanipulatie adequaat bestrijden. Een groot aantal van deze exchanges hebben deze “test” niet goed doorstaan.

In het rapport staat:

“De sector moet nog veel stappen maken met betrekking tot markttoezicht, vergelijkbaar met het toezicht op traditionele handelsplatformen, om verdachte handelsactiviteiten op te sporen en te bestraffen. Een platform kan geen actie ondernemen om klanten te beschermen tegen marktmanipulatie en andere misstanden als het zich in de eerste plaats niet bewust is van die praktijken.

Verschillende platformen hebben de OAG ook verteld dat het onmogelijk was om manipulatieve activiteiten te controleren die plaatsvinden op meer dan één platform, en dus is elk handelsplatform beperkt in de stappen die het kan nemen om dit tegen te gaan.”

Dit is slecht nieuws met betrekking tot de eventuele goedkeuring van een bitcoin-ETF. Hoe minder vertrouwen er is in een goede regulering van de markt, hoe kleiner de kans bestaat dat een ETF wordt goedgekeurd.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!