Miljoenen gaan verloren door Zuid Koreaanse scam

Miljoenen dollars zijn naar verluidt verdwenen van ruim 2600 investeerders. Deze investeerders hebben in de Shinil Group geïnvesteerd, die beweerde een schipbreuk te hebben ontdekt met goud ter waarde van 130 miljard dollar.

Zoals aanvankelijk gerapporteerd door The Korea Herald, investeerde de beleggers in een token bekend als Shinil Gold Coin waarvan de Zuid-Koreaanse firma beweerde dat deze zou worden ondersteund door de schat uit het wrak van het Russische oorlogsschip dat bekend staat als Dmitrii Donskoi. Het Russische oorlogsschip zonk voor de kust van Zuid-Korea tijdens de oorlog met de Japanners in 1904-1905.

Volgens de politie kunnen er nog meer gedupeerden zijn, omdat de schattingen alleen gebaseerd zijn op de handelsrekeningen die ze tot nu toe hebben kunnen achterhalen.

“Als we meer gerelateerde rekeningen vinden of gevallen bevestigen waarin beleggers contant geld gebruikten, zou het bedrag nog kunnen stijgen”, aldus de onderzoekeenheid voor criminaliteit van het politiebureau van Seoul.

Er is ook een mogelijkheid dat het aantal slachtoffers zou kunnen dalen volgens de politie in Seoul: “Het aantal slachtoffers zou echter kunnen dalen als we gevallen uitsluiten waarin dezelfde persoon geld overboekte met verschillende rekeningen.”

De scam

In medio juli werden de plannen aangekondigd door de Shinil Group om een ​​ICO uit te voeren nadat het bedrijf een video op YouTube had geplaatst waarin werd beweerd dat het het wrak, met 200 ton gouden munten en 5.500 dozen goud, had weten te vinden. Dit was natuurlijk al erg verdacht omdat dit niet de eerste vermeende ontdekking van het Russische oorlogsschip was.

Rond de eeuwwisseling waren er bijvoorbeeld berichten dat een onderzoeks- en ontwikkelingsinstituut in de Koreaanse oceaan, gecontracteerd door bouwbedrijf Dong Ah Construction Industrial Co., de scheepswrak van Dmitrii Donskoi had gevonden. Het door de staat gefinancierde Korea Institute of Ocean Science and Technology deed in 2003 ook soortgelijke beweringen.

Het was ook verdacht dat Shinil Group geen aanvraag indiende voor de reddingsrechten bij het Ministerie van Maritieme Zaken en Visserij van Zuid-Korea. En behalve dat het pas een maand voor de ontdekking was opgericht, was Shinil Group ook gehuld in geheimhouding omdat het werkte zonder een website, geen sociale-media-accounts had en geen white papier had.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!