EU komt samen voor nieuwe regels omtrent crypto

De ministers van Financiën van 28 Europese landen zullen op 7 september in Wenen samenkomen om nieuwe regels te bespreken voor de lokaal opkomende cryptocurrency-sector. De informele bijeenkomst zal, volgens de ontwerpnota van de EU, een bijeenkomst met een brede discussie over de actuele beleidskwesties die relevant zijn voor financiële en economische aangelegenheden.

Bloomberg meldt dat de EU-ministers hun bezorgdheid zullen uiten over “een reeks uitdagingen” als gevolg van de populariteit van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Ze omvatten o.a. dat crypto potentieel gebruikt kan worden door online criminelen voor drugshandel, belastingontduiking, terrorismefinanciering en het witwassen van geld. Daarnaast wordt de onderliggende pseudo-anonimiteit ervan ook als gevaar gezien.

Waarom nieuwe regels?

De reden waarom deze bijeenkomst gehouden wordt is omdat de oude wetten de technologie niet kan bij benen. Dit betekent dat de regelgeving die op dit moment gehanteerd wordt, niet voldoende is om de eerder genoemde “uitdagingen” te voorkomen.

Op dit moment hebben mensen, die cryptocurrency gebruiken, de keuze of ze wel of niet gereguleerd willen worden. Net zoals een persoon die veel zwart geld bezit, kan beslissen of hij wel of niet belasting erover wilt betalen en gereguleerd wilt worden. In het geval van cryptocurrencies betekent het niet kiezen voor regulering, het uitvoeren transacties met privé-portemonnees, buiten het bereik van gereguleerde exchange- en portefeuillediensten.

Het klopt dat mensen de technologie kunnen gebruiken om het plegen van misdaden te vergemakkelijken. Uit een Europol-rapport dat in februari werd gepubliceerd, bleken criminelen in Europa voor $ 5,5 miljard aan zwart geld via cryptocurrencies te hebben witgewassen.

Wat het terrorisme betreft, wordt er gedacht cryptocurrencies een belangrijke rol hebben gespeeld bij de aanval in Parijs in 2015. De financiering zou gerealiseerd kunnen zijn met hulp van cryptocurrencies.

De EU als geheel toont zich optimistisch over de onderliggende technologie van Bitcoin, de blockchain, en werkt er hard aan zichzelf te positioneren als een voorloper van gedistribueerde grootboektechnologieën. De EU is ook een #Blockchain4EU initiatief gestart om krachtige blockchain-toepassingen te ontwikkelen voor industriële / niet-financiële sectoren.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!