Bitcoin ETF goedkeuring is zeer onwaarschijnlijk

Er is de afgelopen tijd veel te doen omtrent de Bitcoin based exchange traded fund (ETF) en om deze goedgekeurd te krijgen in de VS. De kans dit echter gaat gebeuren is heel klein. Dit omdat er weinig is veranderd sinds de afwijzing van de Winklevoss ETF.

Pratend over de bitcoin futures contracten die de voorgestelde ETF’s van plan zijn te houden, vertelde Chris Matta, mede-oprichter van Crescent Crypto Asset Management aan Bloomberg: “De markten zijn klein en de volumes op sommige van deze beurzen zijn laag, waardoor manipulatie mogelijk is.”

“[…] Dat is hun grootste zorg. Zonder enige vorm van een toezichthoudende instantie, is het altijd een mogelijkheid dat het gebeurd. Een bitcoin-ETF gaat dit jaar nog niet van start.”

In een eerder bericht zei Chris Concannon, president en CEO van de Chicago Board Options Exchange (CBOE), dat er nog steeds obstakels zijn die moeten worden verholpen voordat de Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste bitcoin-backed exchange traded funds (ETF) goedkeurt.

De enige voorgestelde ETF ondersteund door “fysieke” bitcoins, de VanEck bitcoin ETF, wordt als de markt gezien als de grootste kanshebber. Dit gezien het feit dat de markt voor “fysieke” bitcoins veel dieper en meer liquide is dan de futuresmarkt. Het besluit over die ETF kan in februari volgend jaar worden genomen. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zal een tweede blik werpen op zijn beslissing van vorige week om Bitcoin ETF-voorstellen van drie, in de VS gevestigde, providers te verwerpen.

Het besluit om de afwijzingen, die zijn gemaakt door personeelsleden van SEC en niet door de vier commissarissen bij de SEC, te herzien lijkt te zijn aangedrongen door commissaris Hester Peirce. Hij tweette dat het besluit “in afwachting voor beoordeling door de Commissie is gebleven”.

Hester Peirce, de enige commissaris die vóór de voorgestelde Bitcoin ETF van Winklevoss stemde, heeft de afgelopen maanden uitvoerig gepleit voor de goedkeuring van een bitcoin-gebaseerde ETF. Eerder zei ze het volgende: “Ik verwerp de rol van poortwachter van innovatie.”

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!