ETN gaat zich nu richten op beleggers in de VS

Een ETN (exchange traded note) op basis van bitcoin, genoteerd aan de Nasdaq Stockholm-beurs, wordt nu gericht op beleggers in de VS. Dit meld Bloomberg 15 augustus.

Een Bitcoin (BTC) gebaseerde exchange traded note (ETN) genoteerd aan de Nasdaq Stockholm-beurs wordt nu gericht op beleggers in de VS, meldt Bloomberg op woensdag 15 augustus.

ETF’s kleinere broertje

Er is momenteel veel focus op de eventuele goedkeuring van een bitcoin ETF. Het “kleinere” alternatief wordt al sinds 2015 verhandeld op de Zweedse beurs, maar wordt vanaf woensdag genoteerd in dollars onder de ticker CXBTF. Het product, genaamd Bitcoin Tracker One, wordt nog steeds technisch verhandeld in Zweden, echter beschouwen de meeste mensen dit als een gateway voor Amerikaanse investeerders. Zoals CoinShares Holdings CEO Ryan Radloff aan Bloomberg vertelde:

“Iedereen die in dollars belegt, kan nu gaan handelen in deze producten, voorheen waren zij alleen beschikbaar in euro’s of Zweedse kroon. Gezien het huidige klimaat op het gebied van regelgeving in de VS, is dit een grote overwinning voor Bitcoin.”

Bloomberg merkte op dat het verhandelen van Bitcoin Tracker One, “vergelijkbaar met het kopen van een Amerikaans certificaat, in die zin dat handelaren een buitenlands bezit in US dollars zien” Om dit mogelijk te maken, kopen beleggers naar verluidt zogenaamde F-aandelen, wat betekent dat de ETN-transacties worden uitgevoerd in dollars, maar alle afwikkeling, clearing en custody vinden plaats op de Zweedse markt.

In tegenstelling tot een op de beurs verhandeld fonds, is een ETN een schuldinstrument dat wordt gedekt door een emittent – zoals een bank – in plaats van rechtstreeks aan een bezit te worden gekoppeld. Bloomberg merkt op dat de ETN een beroep zou kunnen doen op beleggers die een alternatief zoeken voor het Bitcoin Investment Trust van Grayscale, een andere vorm van passief beleggingsinstrument dat momenteel beschikbaar is voor diegenen die de cryptocurrency zelf niet willen opslaan en vasthouden.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!