Wat is Internet Computer? (ICP)

Het publieke mainnet van Internet Computer (ICP) is nog maar op 10 mei gelanceerd maar noteerde al wel onmiddelijk in de top 10 van de grootste projecten qua marktkapitalisatie. Het is er niet veel gegeven, maar Internet Computer (ICP) doet het. Het project is echter allesbehalve een nieuwkomer want het is al in ontwikkeling sinds eind 2016.  

Ambitieus dream team van wetenschappers 

Oprichter Dominic Williams, zelf een ondernemer met verschillende succesvolle projecten op de teller, haalde een aanzienlijk startbedrag op bij enkele durfkapitaalfondsen. In de voorbije jaren verzamelde een indrukwekkend team van ruim 180 van de beste wetenschappers rond zich.

Vanuit de Zwitserse non-profit organisatie DFINITY Foundation overziet hij het project dat vanuit Zürich, Palo Alto en San Francisco wordt ontwikkeld. Veel R&D medewerkers komen uit de academische wereld en behoren tot de absolute top van de cryptografie en de computerwetenschappen.

Met meer dan 15.000 academische papers en 200 patenten op het conto van het hele team, is het onmiskenbaar een dream team waar elk blockchainproject jaloers op kan zijn. 

Wat is de use-case van Internet Computer? 

De ambitie van het team is niet min. Ze noemen het zelf de ontwikkeling van de eerste wereldwijde blockchaincomputer. Ze schrikken er niet van in concurrentie te gaan met zowel de traditionele clouddiensten van Amazon en Google, als met andere cryptoprojecten zoals Polkadot of Ethereum.

Een open source code die een blockchain tegen de snelheid van het internet opereert en een netwerk van autonome datacenters, moet het internet onafhankelijk maken en loskoppelen van de macht van de Big Tech.  

Hoe werkt ICP? 

Het project bestaat uit verschillende belangrijke innovaties die verder bouwen op of drastisch vereenvoudigen in wat er tot nu toe bereikt is in de blockchainindustrie. Die vernieuwingen worden overkoepelend Chain Key Technology genoemd. Die omvat onder ander een consensusmechanisme om nieuwe blocks te creëeren, op te nemen en te valideren in de blockchain.  

Het Network Nervous System is een stuk autonome software dat het netwerk managet, zonder inmenging van personen. Van het economisch model tot de netwerkstructuur wordt georganiseerd op zo’n manier dat er autonoom werkt en zich actief aanpast aan een veranderende situatie. 

Internet Identity is een andere innovatie die het onthouden van verschillende paswoorden bij alle mogelijke websites of toepassingen die je gebruikt, herleidt naar één enkele login. Afhankelijk van welke beveiliging jij kiest, een paswoord of gezichtsherkenning, kan je dankzij Internet Identity gemakkelijk, snel en veilig inloggen op alle sites en toepassingen die werken op Internet Computer. 

Van veel netwerken naar één 

Waar het internet in zijn huidige vorm een aaneenschakeling van vaak private en commerciële netwerken die met elkaar communiceren dankzij het Internet Protocol (IP). Wanneer je dus b.v. via Whatsapp communiceert, wordt er data over verschillende netwerken gestuurd. Dat van jouw internet serviceprovider (ISP), over het Whatsapp-netwerk en over die van de clouddiensten die zij gebruiken.

Internet Computer ontwikkelde het Internet Computer Protocol (ICP) dat alles op één netwerk doet werken. Op dat netwerk kunnen websites, bedrijfstoepassingen, communicatiediensten, apps en alle andere producten die nu bestaan of ontwikkeld worden, worden gebouwd.  

Het Internet Computer netwerk werkt dankzij een bundeling van de computerkracht van autonome datacenters. Op dit moment zijn er dat 48, verspreid over drie continenten. Het Network Nervous System is het systeem dat de verschillende datacenters en de daar werkende nodes beheert.  

De combinatie van rechtstreeks bouwen op het internet en het operationeel houden van dat netwerk dankzij onafhankelijke datacenters, maakt dat Internet Computer een verschil maakt met het huidige internet op volgende vlakken: 

  • Gebruikers zijn vrij van private ondernemingen 
  • Ontwikkelen onmiddellijk op het internet i.p.v. op een privaat netwerk 
  • Reduceren van complexiteit in de code en dus kostenefficiënter 
  • Sneller naar de markt brengen van een product 
  • Transparantie voor gebruikersgegevens 

Blockchain met de snelheid van het internet zonder grenzen 

Eén van de redenen die Internet Computer en de technologieën erachter uniek en baanbrekend maken, is de snelheid waarmee het blockchainnetwerk functioneert. Op dit moment worden er elke seconde 2.5 blocks (blocks per second of bps) gefinaliseerd. Dat moet dit jaar nog oplopen tot 1000 bps. 

Hoe zit het met de tokenomics? 

Het Internet Computer token heeft geen vastgelegde maximale hoeveelheid en wordt voor drie zaken gebruikt: 

  1. Network governance of netwerkbeheer 
  2. Brandstof voor nodige computerkracht 
  3. Beloning voor deelnemers aan het ecosysteem 

Network governance 

Gebundelde en gelockte ICP-tokens worden neurons genoemd. Deze gestakete tokens geven de houders stemrecht waarmee ze daarenboven ook nog een beloning in de vorm van extra ICP krijgen.

Brandstof voor nodige computerkracht 

ICP-tokens kunnen omgezet worden in cycles die de brandstof zijn voor de computerkracht die schuilgaat achter het netwerk. Een cycle zal een stabiele prijs hebben die gekoppeld wordt aan de Special Drawing Rights of Speciale trekkingsrechten.

Een cycle zal het betaalmiddel worden voor gebruikers van het netwerk. Zo betalen zij steeds een stabiele prijs voor dezelfde dienst. In tegenstelling tot het ICP-token dat aan de markt onderhevig zal zijn. De hoeveelheid ICP die een cycle vormen zal dus ook veranderen. 

Beloning voor deelnemers aan het ecosysteem 

Tenslotte worden datacenters en deelnemers met stemrecht beloond met ICP-tokens.  

Conclusie

Internet Computer kwam voor velen als een totale verrassing in de top 10 van grootste munten terecht. Maar het team en de grote investeerders erachter, de vele innovaties en de torenhoge ambities, voorspellen voor DFINITY en zijn Internet Computer een grootse toekomst. 

Of ze die toekomst zullen waarmaken, zullen we de komende jaren zien. Het team stelde alvast een roadmap op voor de komende 20 jaar.

We willen echter niet alleen afsluiten met enkel goed nieuws. Dfinity en zijn Internet Computer hebben dan wel een nobel doel, n.l. een alternatief bieden voor de grote techbedrijven, de manier waarop ze het gaan bestrijden lijkt meer van hetzelfde te worden. Dfinity voorziet de mining toestellen, beheert de NNS en kiest dus de nodes en datacenters en lijkt bovendien ook veruit de luidste stem in het beslissingsmechanisme te hebben. Dat klinkt allemaal erg gecentraliseerd voor een decentraal project. Zolang dat zo blijft, lijkt het voor mij persoonlijk toch eerder oude praat in een nieuw jasje.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!