President van Panama houdt crypto-wet voorlopig tegen

Laurentino Cortizo, de president van Panama, heeft opgeroepen tot strengere controles op het witwassen van geld (AML) in een wetsvoorstel. Het langverwachte voorstel heeft tot doel het gebruik van cryptocurrencies te reguleren en is door de algemene vergadering aangenomen. De president weigert nu echter de wet te ondertekenen totdat de wijzigingen zijn doorgevoerd.

Cortizo is van meningen dat hij garanties nodig heeft dat de wet voldoet aan de wereldwijde antiwitwasnormen. Hij sprak op de Bloomberg New Economy Gateway Latin America-conferentie in Panama City en zei:

“Als ik u nu ga antwoorden met de informatie die ik heb, wat niet genoeg is, zal ik die wet niet ondertekenen. Ik moet heel voorzichtig zijn als de wet clausules bevat met betrekking tot witwasactiviteiten. Antiwitwasactiviteiten zijn erg belangrijk voor ons.”

De Financial Action Task Force (FATF), de wereldwijde intergouvernementele waakhond, voegde Panama in juni 2019 toe aan de lijst met “grijze landen”. De financiële leiders verzekerden hierna van de offshore hotspot dat het zich zou inzetten voor verschillende maatregelen die gericht zijn op het versterken van zijn anti-witwaspraktijken (AML) en de bestrijding van de financiering van terroristische regimes (CFT).

Cortizo gelooft echter dat de cryptowet innovatief is en onthulde dat hij wacht op wereldwijde regulering van de activaklasse. Hij zei:

“Het is een innovatieve wet van wat ik heb gehoord, het is een goede wet. We hebben echter een solide financieel systeem hier in Panama en een van de dingen waar ik op wacht, is wanneer je een wereldwijde regulering van crypto-activa hebt.”

De wetgevers van Panama keurden een wetsvoorstel goed dat het gebruik van Bitcoin en acht andere cryptocurrencies zou reguleren. Ook was de wet gericht op het betalen van belastingen en privé-transacties.

De Panamese wetgever, Gabriel Silva, onthulde een kopie waaruit blijkt dat burgers, banken en rechtspersonen in het land Bitcoin, Ethereum, XRP, Litecoin, XDC Network, Elrond, Stellar, IOTA en Algorand mogen gebruiken als een betaalmiddel in zowel burgerlijke als commerciële hoedanigheden, zonder beperkingen.

Het wetsvoorstel bevatte vergelijkbare bepalingen met de Bitcoin-wet van het buurland El Salvador. Het zou overheidsinstanties ook in staat stellen om openbare registers te migreren naar blockchain-technologie, een stap die velen overwegen om het land om te vormen tot een digitale hub in Latijns-Amerika en investeringen aan te trekken van financiële technologiebedrijven.