Wat is Elrond (EGLD)?

Voor de fantasy en specifiek de Tolkienfans wordt er onmiddellijk gedacht aan de wijze elf van de Lord of the Rings verhalen. Dat de oprichters van één van de laatste nieuwe hypes uit blockchainland ook fans zijn van deze fantastische verhalen schemert door in verschillende andere namen die met het Elrond project te maken hebben.

Dit jonge Roemeense blockchainproject, gestart eind 2017, schoot als een speer naar de top 50 van bekendste en meest waardevolle projecten. Elrond kreeg enorme bijval in 2019 als Initial Exchange Offering (IEO) bij Binance. Wat toen nog bekend stond als het ERD token (zowel een ERC20-token op de Ethereum blockchain als een BEP2-token op de Binance Chain) werd voor Binance gebruikers met een bepaalde hoeveelheid BNB verloot. Een startkapitaal werd opgehaald en het project werd gelanceerd.

ERD token wordt EGLD coin

Na de lancering van het mainnet kon er van de ERC20- en BEP2-tokens overgeschakeld worden naar een eigen coin. Zo werd de E-Gold in het leven geroepen. In een overgangsperiode werd het voor de ERD tokenhouders mogelijk om elke 1000 ERD te swappen naar 1 EGLD. Daar waar er een maximum aantal ERD tokens was van 20 miljard, werd een maximum aantal van 20 miljoen EGLD tokens bij de start van het mainnet gecreëerd.

Waar focust Elrond op?

Volgens de oprichters is schaalbaarheid het grootste en misschien wel enige struikelblok van de blockchaintechnologie op weg naar massa-adoptie. Willen blockchainprojecten slagen bij het grote publiek dan moet er een oplossing gezocht worden voor het soms belabberd lage aantal transacties per seconde. Want wanneer je de snelheid van het Bitcoin netwerk (gemiddeld 7 tps) vergelijkt met die van het Visa netwerk (gemiddeld 1700 tps) dan kan je er niet omheen dat daar een grote bottleneck zit. Elrond claimt op dit moment tot 15k tps te kunnen realiseren tegen een gemiddelde kost van $0.001 per transactie. Ze beloven daarenboven dat ze het totale aantal zullen kunnen upgraden tot honderdduizenden transacties per seconde. Bij Elrond illustreren ze het zo: Elrond wordt voor blockchain wat breedband werd voor het internet.

Hoe zeggen ze dat te kunnen verwezenlijken?

Het Elrond netwerk werkt met een vergelijkbare technologie als die waarmee Ethereum zijn Ethereum 2.0 aan het vormgeven is, of zoals Zilliqa. Dit dankzij het “adaptive state sharding system” dat ervoor zorgt dat verschillende validators tegelijkertijd transacties kunnen verifiëren. Data van transacties of smart contracts wordt opgedeeld in stukken die verdeeld worden over delen (of shards) van het netwerk, bestaande uit nodes, die dan kunnen verifiëren.

Proof of stake consensus mechanism

Het Elrond netwerk is geen proof-of-work netwerk waarbij miners transacties verifiëren en voor hun werk beloond worden in nieuwe coins, maar een proof-of-stake netwerk. Er zijn twee soorten nodes in het Elrond netwerk, observer en validator nodes. De eerste soort neemt gewoon deel, verifieert niet mee en wordt dus ook niet beloond. Wil je een validator node worden, dan dien je een minimumaantal van 2500 EGLD te staken.

Eens up-and-running, want je moet natuurlijk ook een machine hebben die online meewerkt, kan je transacties beginnen verifiëren en zal je beloond worden. Welke node er mag verifiëren, wordt bepaald door een combinatie van willekeur, reputatie en de hoeveelheid gestakete EGLD coins. De beloning die validator nodes krijgen, zijn de kosten die gebruikers maken wanneer ze transacties over het netwerk sturen. De EGLD coin is dus een absolute noodzaak voor de goede werking van het netwerk.

De steile opmars van het project in 2020 is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Elrond is alleszins goed geplaatst om de beoogde massa-adoptie mee vorm te geven. De technologie lijken ze zeker in huis te hebben. Helaas voor hen zijn er natuurlijk nog andere kapers op de kust die gelijkaardige resultaten voor de dag brengen.

Elrond kopen?

Je kunt EGLD op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!