Japan gaat buitenlandse stablecoins in 2023 toestaan

Toezichthouders in Japan heroverwegen enkele belangrijke beperkingen op het gebied van cryptocurrency met betrekking tot het gebruik van stablecoins zoals Tether (USDT) of USD Coin (USDC).

De Financial Services Agency (FSA) van Japan zal vanaf 2023 het verbod op de binnenlandse distributie van in het buitenland uitgegeven stablecoins opheffen, aldus het lokale persbureau Nikkei. De nieuwe regelgeving over stablecoins in Japan stelt lokale exchanges in staan om de handel in stablecoin af te handelen onder de voorwaarde van activabehoud door deposito’s en een bovengrens van transacties. Het onderstaande staat in het rapport:

“Als betaling met stablecoins zich verspreidt, kunnen internationale overmakingen sneller en goedkoper worden.”

Volgens de FSA vereist het toestaan van stablecoin-distributie in Japan ook meer regelgeving met betrekking tot antiwitwascontroles. Op maandag zijn de autoriteiten begonnen met het verzamelen van feedback over voorstellen om het verbod op stablecoins in Japan op te heffen. In juni dit jaar nam het Japanse parlement bovendien een wetsvoorstel aan om de uitgifte van stablecoins door niet-bancaire instellingen te verbieden.

De nieuwste maatregel zal een aanzienlijke impact hebben op de diensten voor het verhandelen van cryptocurrency die in Japan worden aangeboden, aangezien er momenteel geen lokale exchanges zijn die in stablecoins zoals USDT of USDC handelen. Volgens gegevens van de FSA handelde geen van de 31 Japanse exchanges die zijn geregistreerd in stablecoins.

Een van de grootste exchanges in het land, BitFlyer, verhandelt op het moment van schrijven in totaal vijf cryptocurrencies, waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Ripple (XRP) en Stellar (XLM).

De laatste tijd hebben de Japanse autoriteiten actief gewerkt aan crypto-gerelateerde regelgeving. Een kleine tien dagen geleden keurde de regerende partij van Japan, de belastingcommissie van de Liberaal-Democratische Partij, een voorstel goed waardoor de verplichting voor crypto-bedrijven om belasting te betalen over uitgegeven tokens, werd opgeheven. Eerder gaven lokale toezichthouders ook aanbevelingen tegen het gebruik van algoritmische stablecoins zoals Terra USD (UST).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!