Belastingen op crypto in Japan mogelijk verlaagd na voorstel

Twee grote crypto-advocacies in Japan hebben een belastinghervormingsverzoek uitgebracht waarin wordt opgeroepen tot verlaging van de belasting voor individuele beleggers op crypto-inkomsten. Het gaat om de Japan Crypto-Asset Business Association (JCBA) en de Japan Crypto-Asset Exchange Association (JVCEA).

In het verzoek werd ingegaan op belastinghervormingen in 2023 en de belangrijke problemen waarvan de belangengroepen denken dat deze een belemmering kunnen vormen voor de adoptie van cryptocurrencies in het land. Het voorstel was gericht op de noodzaak van verbetering in de individuele belastingaangifteomgeving, het belang van crypto-activa in de Japanse web3-strategie en vergelijking met buitenlandse crypto-activabelastingsystemen.

In het voorstel werd dus opgeroepen tot een afzonderlijke belasting van 20% voor individuele crypto-investeerders met voorzieningen om verliezen gedurende drie jaar over te dragen. Dit zou dan volgend jaar ingaan. Daarnaast werd opgeroepen om dezelfde structuur omtrent belastingen toe te passen op de markt voor crypto-derivaten.

De aparte belasting van 20% op crypto-inkomsten met een vrijstelling op niet-gerealiseerde winsten zou een grote opluchting zijn voor crypto-investeerders in Japan, die momenteel worden geconfronteerd met belastingen tot 55% op hun crypto-investeringen. Vorige week werd er al bericht over een interne memo voor crypto-belastinghervormingen die gepland zijn om te worden ingediend bij het Japanse Financial Services Agency (FSA).

De crypto-belangengroepen in Japan zijn al langer bezig om ervoor te zorgen dat de regelgeving in crypto-industrie in het land gunstig wordt. In het bijzonder wordt dan ook gefocust op de belastinghervormingen. De lobbygroepen zijn namelijk van mening dat een hoog belastingtarief voor bedrijven en individuele investeerders moeilijk zou maken om digitale activa in Japan aan te houden. Het zou om hun beurt zorgen voor een verslechterde concurrentiepositie ten opzichte van crypto-vriendelijke landen.

Japan is niet het enige land waar de belastingssystemen vragen om een hervorming. Verschillende regeringen over de hele wereld focussen namelijk op crypto-belastingen, waarbij veel landen hebben gekozen voor hoge belastingschijven Andere landen schaften de belastingen juist af of stelden deze uit vanwege een gebrek aan duidelijke regelgeving. India legde in april van dit jaar een belasting van 30% op crypto-winsten op, terwijl Thailand zijn voorstel voor een crypto-belasting van 15% schrapte en zelfs handelaren vrijstelde van 7% btw om crypto-adoptie in het land aan te moedigen. Evenzo heeft Zuid-Korea zijn door 20% voorgestelde crypto-belastingbeleid uitgesteld tot 2025.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!