Wat is de Binance DEX?

Binance DEX staat simpelweg voor “Decentralized Exchange” of terwijl een gedecentraliseerde beurs. Volgens CZ, de CEO van Binance, ligt hier de toekomst van het handelen in crypto. Niet meer langs de gecentraliseerde beurs dus maar gedecentraliseerd, wat zoveel wil zeggen dat er weer een middenman wordt uitgeschakeld. 

Binance Chain en DEX 

Wie de Binance DEX zegt, moet eigenlijk beginnen bij wat er aan de basis daarvan ligt, en dat is de Binance Chain. De Binance Chain is Binance’s eigen blockchain die het fundament vormt van de gedecentraliseerde beurs en waar de eigen Binance Coin (BNB) de munt is. De BNB is hier het betaalmiddel bij uitstek en heb je nodig om transacties uit te voeren. De Binance Chain is geoptimaliseerd om ultrasnel handelen mogelijk te maken. In het “Wat is Binance”-artikel schreven we nog over de achtergrond in high frequency trading van de CEO CZ.

Binance Chain of Binance Smart Chain?

Verwar de Binance Chain echter niet met de Binance Smart Chain (BSC)! Het zijn twee verschillende blockchains ontwikkelt met andere doelen voor ogen. De Binance Chain is de ultrasnelle en beveiligde blockchain gebouwd om de DEX te huisvesten. De nadruk is gelegd op deze zaken en niet op het programmeerbare element. Daarom koos Binance er voor om een “dual chain environment” te ontwikkelen waarin de Binance Chain en de Binance Smart Chain naast elkaar kunnen bestaan. Elk met hun eigen specialisatie maar wel intergeconnecteerd. 

De BSC is dus de broeder- (of zuster-) chain en is geoptimaliseerd om smart contracts en de nieuwste DeFi, dApps en NFT-projecten te huisvesten. Net zoals er projecten lanceren op de Ethereum of Polkadot blockchain, heeft Binance met de BSC een gewiekste concurrent in huis. De BSC is bovendien ook compatibel met de Ethereum Virtual Machine, wat wil zeggen dat developers hun Ethereum dApps relatief eenvoudig naar de BSC kunnen kopiëren.  

Binance Coin (BNB) 

We schreven er al eerder een artikel over maar komen hier nog graag eens op terug omdat het zo belangrijk is. Een essentieel onderdeel van de Binance DEX, Binance Chain en Binance Smart Chain is de eigen token die ze daarvoor in het leven hebben geroepen, de Binance Coin of BNB. Omdat er veel gebruiksmogelijkheden voor zijn, wordt dit ook wel eens een utility token genoemd. Volgens sommige de ongekroonde koning van de utility tokens. Je kan er op de Binance.com beurs je transactiekosten mee betalen (en krijgt er dan ook korting op), mee staken om er meer BNB of andere tokens mee te verdienen of op de BSC gebruiken om er smart contracts mee te activeren. 

Verschillen tussen de gecentraliseerde en de gedecentraliseerde beurs 

Handelen op de DEX is niet helemaal hetzelde als handelen op de vertrouwde gecentraliseerde exchange bij Binance.com. Net omdat er op de DEX geen middenman is, ben je dus helemaal afhankelijk van andere echte gebruikers die een aanbod of vraag hebben. Op de gecentraliseerde exchange is er veel meer sprake van marktmakers die ten allen tijden een bepaalde hoeveelheid liquiditeit aanbieden.  

Alle handelingen, kopen en verkopen dus, gebeuren ook op de blockchain en dus niet op de centrale servers van Binance. Alle koop- en verkooporders, onafhankelijk van of ze nu wel of niet vervuld zijn, worden opgeslagen en gevalideerd op de Binance Chain. Dit zorgt voor een andere koop-verkoop-dynamiek dan bij de gecentraliseerde beurs. Er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid tot het plaatsen van marktorders. Enkel limitorders behoren tot de mogelijkheid.  

Dat er minder kosten zijn is een ander gevolg voor het handelen op de DEX. De kosten, alhoewel die al erg laag zijn, per order (de maker- en taker-fee) vallen weg en worden vervangen door lagere transactiekosten. 

Hoe begin je met de DEX? 

Via binance.org kom je bij de DEX terecht waar je zal zien dat de UI er relatief gelijkaardig uitziet als die van bij Binance.com. Je ziet de grafieken, handelsparen, het orderboek en je transactiegeschiedenis. Bovenaan rechts zie je de mogelijkheid om een nieuwe wallet te creëren of een bestaande te verbinden. Voor beide opties zal je een browserextensie moeten installeren die je verder door het installatieproces zal leiden. Dankzij de Binance Chain Wallet extensie kan je dus ofwel een nieuwe aanmaken of een bestaande verbinden. Die bestaande kan zelfs de wallet zijn op je Ledger harwarewallet. Wil je die mogelijkheid dan moet je wel de benodigde app op je Ledger installeren.  

Veel voordelen en enkele nadelen 

Handelen op de Binance DEX zit in de lift. Het heeft belangrijke voordelen waaronder veiligheid de meest voorname is. Jouw crypto zijn namelijk altijd in eigen bezit wat een groot verschil is met de gecentraliseerde grote broer bij Binance.com. Hoewel die er natuurlijk alles aan doen om voldoende veiligheid te bieden, zijn ze in 2019 nog slachtoffer geweest van een aanval door hackers. Toen werden ruim 7000 BTC gestolen voor een waarde. Zolang je je eigen keys goed bewaard, hoef je daar op de DEX geen zorgen om te maken. Nadeel van de DEX zijn dat er een minder hoge vorm van liquiditeit en dat het net iets minder eenvoudig is. Daar wordt echter hard aan gesleuteld en met een stijgende populariteit, zal de liquiditeit mee toenemen. 

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!