Eén van Europa’s grootste investeringsbanken lanceert token op Tezos netwerk

Sociéte Générale (SG) gaat een stapje verder in zijn experimenten met smart contracts. Het is zeker niet de eerste stap van SG op de cryptomarkt. Al in 2018 bouwden ze samen met oliegiganten Shell en BP aan een manier om de handel in olie via smart contracts te gaan organiseren. Ook werden ze vorig jaar door de nationale bank van Frankrijk aangesteld om onderzoek te doen naar een Central Bank Digital Currency (CBDC).

SG Forge leidt de dans

Société Générale heeft een aantal jaar geleden een dochteronderneming uit de grond gestampt om experimenten uit te voeren in de nieuwe digitale markten. SG Forge heeft de opdracht gekregen de weg te effenen en de 150 jaar ervaring die het moederbedrijf heeft in het internationale bankwezen, maximaal te benutten in de 21ste eeuw. En Forge is maar één van de verschillende dochterbedrijven die met die opdracht het veld ingestuurd zijn.

Zo lanceerde Forge in 2019 al een security token als digitale versie van een obligatie t.w.v. €100 miljoen, toen nog op de Ethereum blockchain, in samenwerking met Consensys. De investeringsbank doet dit naar eigen zeggen om volgende reden:

“Het doel van de transactie was om een ​​efficiëntere manier te onderzoeken voor de uitgifte van obligaties, wat mogelijk zou leiden tot betere transparantie en snellere overdraagbaarheid en afwikkeling. Het product stelt een nieuwe standaard voor voor uitgiften en handel in obligaties op de secundaire markt en om de kosten en het aantal tussenpersonen te verlagen”.

Dit is dus al het derde jaar op rij dat SG in het nieuws komt met de ontwikkelingen die ze doen. In 2020 kwamen de testen voor een CBDC in het nieuws door het afwikkelen van een obligatie t.w.v. €40 miljoen, verwerkt met een CBDC. Dit in samenwerking met de Franse nationale bank en een andere dochteronderneming van SG, n.l. SFH. Nog eerder deze maand werd SG samen met andere banken zoals Goldman Sachs door de Europese investeringsbank aangeduid om digitale obligaties op de blockchain verder te onderzoeken.

Tezos uitverkoren blockchain

Daar waar in het vorige experiment in 2018 nog voor de Ethereum blockchain gekozen werd, was Tezos dit keer de uitverkoren blockchain om zich te bewijzen. Blijkbaar heeft Tezos de test in 2019 goed doorstaan want zijn blockchaintechnologie is dus nu de thuis van het eerste officiële effect in de vorm van een token. Of Tezos in de toekomst ook nog een verdere samenwerking met SG Forge zal blijven onderhouden is niet geweten. Maar SG was wel duidelijk in zijn communicatie over de toekomst.

De bank was duidelijk dat dit de eerste grote stap was in de richting van 2022 wanneer SG zich volledig zou gaan richten op het aanbieden van diensten en producten in de crypto-industrie. Ze beogen dan vooral in eerste instantie om naast andere digitale effecten, ook beurs- en bewaringsdiensten voor institutionele beleggers te zullen aanbieden. De Europese bankenwereld behoort tot de oudste in de financiële sector maar dat wil daarom niet zeggen dat ze weigerachtig staan tegenover nieuwe technologie. Het valt hoewel niet te ontkennen dat Europa op het vlak van digitalisering en blockchain aan de staart van het peloton bengelt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!