JPMorgan bestempelt Ethereum als “teleurstellend”

De veelbesproken Shanghai-upgrade van Ethereum, ’s werelds top smart contract blockchain, zou een gamechanger moeten zijn geweest. Maar Ethereum heeft in termen van netwerkactiviteit de verwachtingen niet waargemaakt na de langverwachte Shanghai-upgrade die in april werd geïmplementeerd. Toch blijkt uit een rapport van JPMorgan dat de resultaten velen teleurgesteld hebben, de Amerikaanse-investerings bank heeft wat kritiek en spaart zijn woorden niet.

In een recent uitgebracht onderzoeksrapport hebben JPMorgan-analisten onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou de handschoenen uitgedaan en een kritische tik uitgedeeld, waarbij ze de nasleep van de upgrade ronduit teleurstellend noemden.

De Shanghai-upgrade – Belofte vs. Realiteit

De Shanghai-upgrade van Ethereum beloofde dat de transformatie van de blockchain energie-efficiënter zou maken, overgaand van het energieverslindende proof-of-work (PoW) naar het duurzamere proof-of-stake (PoS) mechanisme. En als wij eerlijk zijn, het deed zijn werk. Het energieverbruik voor Ethereum daalde met maar liefst 99% – een prestatie om te prijzen.

Maar JPMorgan applaudisseert niet. In plaats daarvan wijzen ze op de niet al te rooskleurige nasleep van de upgrade. De voorraad van Ethereum krimpt.

Netwerkactiviteit daalt ondanks energie-efficiëntie

De overgang van proof-of-work naar proof-of-stake, bekend als de Merge, zou Ethereum naar verwachting revolutionair veranderen. De upgrade was gericht op een drastische vermindering van het energieverbruik.

Staking heeft sinds de Shanghai-upgrade weliswaar een boost van 50% gezien, wat de netwerkbeveiliging verbetert, maar er is een voorbehoud: De dominante rol van stakingprotocollen zoals Lido roept vragen op en doet de alarmbellen rinkelen wat betreft centralisatie.

En dan zijn er nog de zorgwekkende cijfers. De dagelijkse transacties van Ethereum daalden met 12%. Actieve dagelijkse adressen? Bijna 20% lager. Gedecentraliseerde finance (DeFi), de lieveling van de blockchainwereld, is ook niet immuun gebleken en zag de totale waarde vergrendeld (TVL) met bijna 8% dalen.

Statistieken van Ethereum

Belangrijke statistieken van Ethereum, waaronder dagelijkse transacties, dagelijks actieve adressen en de totale waarde vergrendeld (TVL) in gedecentraliseerde financiële (DeFi) protocollen, zijn allemaal gedaald. Deze cijfers zijn cruciale indicatoren voor de gezondheid en adoptie van het netwerk, en hun neerwaartse trend baart zorgen.

De analisten van JPMorgan schrijven de teleurstellende prestaties van Ethereum toe aan een combinatie van “bearish krachten” die het afgelopen jaar het cryptosysteem hebben geteisterd. Hieronder vallen de ineenstorting van platforms zoals FTX en Terra, de onzekerheid rondom Amerikaanse regulerende maatregelen en ingrepen, afnemende interesse in crypto bij institutionele investeerders en een opdrogen van financiering door durfkapitaal.

Zou Ethereum zich kunnen herstellen?

Ethereum zou kunnen herstellen, waardoor de kritiek van JPMorgan slechts een voetnoot wordt in zijn roemrijke reis. Maar voorlopig blijft de financiële grootmacht onverzettelijk en onbeschaamd kritisch over de prestaties van Ethereum na de upgrade.

Er is meer hoop op een materiële toename van de Ethereum-netwerkactiviteit met de komende EIP-4844-upgrade of Protodanksharding, voegde het rapport eraan toe, maar “aanhoudende bearish crypto-krachten blijven tegenwind.” Deze upgrade staat gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!