Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Ethereum voltooid Shapella upgrade op het Sepolia testnet

Het Ethereum (ETH)-netwerk boekt vooruitgang in de overgang naar het proof-of-stake (PoS) consensus mechanisme. Op 28 februari werd namelijk de Ethereum Shapella (Shanghai/Capella) upgrade succesvol vergrendeld op het Sepolia testnet bij epoch 56832. Het Sepolia testnet is de tweede van de drie testnets die gepland zijn om de Shanghai upgrade te activeren.

Het Ethereum-netwerk was eerder afhankelijk van het energie-intensieve Proof-of-Work (PoW) mechanisme, waarvan wereldwijde regelgevers afkeuring hebben uitgesproken vanwege de negatieve impact op het milieu veroorzaakt door niet-hernieuwbare energiebronnen. Crypto-YouTuber Ben Armstrong meldde het volgende op Twitter:

“Van het PoS-mechanisme wordt verwacht dat het energiezuiniger en duurzamer is, waardoor het een beter alternatief is.

Tijd om het financiële systeem bij te werken.”

De Shapella-upgrade brengt een belangrijke verandering voor Ethereum-validatoren. Dit komt doordat ingezette etheres kunnen worden teruggetrokken van de Beacon Chain naar de uitvoeringslaag. Hierdoor hebben validatoren toegang tot hun ingezette ethers. Bovendien introduceert de Shapella-upgrade nieuwe functies voor de uitvoerings- en consensuslagen, waardoor de algehele prestaties van het netwerk verbeteren.

Het Ethereum-netwerk en andere PoS-beveiligde blockchains worden echter geconfronteerd met regelgevingsonzekerheid. Hier is vooral sprake van in de Verenigde Staten na de schikking van Kraken van $30 miljoen met de SEC eerder deze maand. De SEC beschuldigde crypto-exchange Kraken er namelijk van dat het niet-geregistreerde effecten via haar stakingsprogramma aanbood. Als gevolg hiervan heeft de grootste staking-als-een-service-provider van Ethereum, Lido Finance, bezorgdheid geuit over het toezicht van de SEC op stakingsprogramma’s.

Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, heeft ondertussen een waarschuwing afgegeven dat de Verenigde Staten het risico lopen zijn status als financieel centrum te verliezen als gevolg van de strenge crypto-regelgevingskaders. Deze verklaring benadrukt de noodzaak voor de Verenigde Staten om de impact van zijn regulering op de crypto-industrie te overwegen.

De volgende verwachte update om een tijdige Shanghai-upgrade te garanderen, is de Goerli-testnet. Ethereum-kernontwikkelaars verwachten dat de Shanghai-upgrade in maart volledig zal zijn voltooid, wat de volledige overgang naar het Proof-of-Stake-consensusmechanisme markeert.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!