Nigeria lanceert zijn eigen CBDC, de eNaira

Hoewel de gesprekken over digitale valuta’s vanuit centrale banken (CBDC’s) al een paar jaar aan de gang zijn, hebben een handvol landen daadwerkelijk de stap ondernomen om er een uit te geven. Nigeria is op zijn beurt, na uitgebreid onderzoek en ontwikkeling, eindelijk klaar om de eNaira te lanceren.

In een persbericht dat werd gepubliceerd op de officiële website van de centrale bank van Nigeria, onthulde de directeur Corporate Communications, Osita Nwanisobi, dat de eNaira vandaag officieel zal worden gelanceerd onder de slogan “Same Naira, more opportunities”. Tevens werd duidelijk dat de president Muhammadu Buhari de CBDC formeel zal onthullen in het Staatshuis, Abuja. Het ging verder met:

“De lancering van de eNaira is het resultaat van een aantal jaren onderzoekswerk door de Centrale Bank van Nigeria om de grenzen van het betalingssysteem te verleggen om financiële transacties gemakkelijker en naadloos te maken voor alle lagen van de samenleving.”

De digitale valuta zou vandaag actief moeten worden, na een “reeks van afspraken met relevante belanghebbenden, waaronder de bankgemeenschap, fintech-operators en handelaren.”

Door deze lancering wordt Nigeria één van de eerste landen ter wereld die zijn eigen digitale valuta vanuit de centrale bank lanceert. Er zullen in de toekomst echter veel andere landen volgen, aangezien ze allemaal willen inspelen op de hype omtrent cryptocurrencies. Dit terwijl CBDC natuurlijk geen vervanging zijn voor crypto, aangezien het enige wat ze gemeen hebben, is dat ze beide digitaal zijn.

Een CBDC, in de vorm die de meeste landen onderzoeken, is niets anders dan een digitale versie van hun fiat-valuta waar de centrale bank nog steeds de volledige controle over heeft. Het is in geen enkele zin van het woord gedecentraliseerd. Dit is bij echte cryptocurrencies wel anders.

Hoewel dit kan worden beschouwd als een belangrijke stap voorwaarts in termen van technologische ontwikkelingen, is het dan ook geen vervanging voor cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC), aangezien het gedecentraliseerde karakter er juist voor zorgt dat de munt zo interessant is.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!