Thailand verbiedt crypto als betaalmiddel

De Securities and Exchange Commission van Thailand heeft het gebruik van digitale activa als betaalmiddel voor goederen en diensten verboden. Volgens de ambtenaren is dit noodzakelijk om de financiële stabiliteit en de nationale economie te beschermen.

Thailand verbiedt betalingen in crypto

De cryptocurrency-markt heeft een enorme klap gekregen in Thailand. De Bank of Thailand en de Securities and Exchange Commission hebben woensdag namelijk een verklaring vrijgegeven waarin nieuwe regels worden afgevaardigd. Hierin staat onder andere dat het gebruik van digitale activa als betaalmiddel voor goederen en diensten wordt verboden. Het nieuwe verbod zou gelden vanaf 1 april.

Uit de verklaring kan ook worden opgemaakt dat crypto-exchanges in Thailand geen betalingsdiensten voor digitale activa mogen aanbieden of het gebruik ervan als betaalmiddel mogen aanmoedigen. Ondanks het verbod op crypto als betaalmiddel, blijft het houden en verhandelen van digitale activa onaangetast. Er is daarnaast een ultimatum gesteld aan de personen en bedrijven die de regels overtreden. Zij hebben tot 30 april de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen.

Volgens de Thaise SEC en de Bank of Thailand is het verbod dus noodzakelijk. Dit komt omdat zij van mening zijn dat financiële stabiliteit en de algehele economie in gevaar is als er geen dergelijk verbod wordt ingesteld. De instituties stellen dat de opkomst van een rekeneenheid of een andere prijseenheid de officiële valuta van Thailand, de baht, en de efficiëntie van de transmissie van het monetair beleid zal verminderen. Ook zou in een geval van een liquiditeitscrisis de Bank of Thailand niet in staat zijn om financiële hulp te bieden in welke vorm dan ook.

De nieuwe regels met betrekking tot crypto-betalingen volgen op eerdere verklaringen van de Bank of Thailand. De bank waarschuwde eerder dat het cryptocurrencies niet ondersteunt als geldig betaalmiddel wegens de hoge volatiliteit en het risico op cyber-diefstal. Toch worden de voordelen van blockchain-technologie ook erkent door de Thaise regelgevers, ondanks de harde aanpak. De Bank of Thailand is namelijk van plan om tegen het einde van 2022 een pilot te starten voor een digitale valuta van de retail centrale bank met als doel de financiële kosten te verlagen.

De acceptatie van cryptocurrencies in Thailand is uitermate hoog, ondanks de beperkende maatregelen van de instituties. Statista publiceerde onlangs een rapport waarin Thailand als nummer zeven geplaatst staat in termen van on-chain waarde. Deze waarde wordt veelal gebruik om de mate van adoptie aan te geven. Ook heeft het land inmiddels institutionele investeringen binnengehaald, waarbij een Thaise miljardair momenteel samenwerkt met Binance om een lokale exchange op te zetten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!