BIS rapport: CBDC’s zullen de kern van het monetaire systeem worden

Volgens de Bank of International Settlements (BIS) bieden digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) een stabielere oplossing voor een toekomstig monetair systeem. De BIS gaf in het jaarverslag aan dat beveiligingsrisico’s, hoge vergoedingen, schaalbaarheidsproblemen en niet-gereguleerde tussenpersonen groeiende zorgen zijn in het huidige monetaire systeem. Er werd het volgende gezegd in het rapport:

“Het crypto-universum mist een nominaal anker, dat het onvolmaakt probeert te importeren via stablecoins. Het is onwaarschijnlijk dat deze structurele tekortkomingen alleen met technische oplossingen kunnen worden opgelost. Dit komt omdat ze de inherente beperkingen weerspiegelen van een gedecentraliseerd systeem dat is gebouwd op blockchains zonder toestemming.”

“De cryptosector biedt een glimp van veelbelovende technologische mogelijkheden, maar kan niet alle hoge doelen van een digitaal monetair systeem vervullen.”

De BIS stelde daarnaast dat een monetair systeem een retail CBDC-niveau en een groothandel CBDC-niveau moet bevatten. Eigenlijk wordt hiermee bedoeld dat de CBDC grotendeels gebruikt dient te worden door individuen om elkaar en bedrijven te betalen en door financiële instellingen om transactie op de markt af te wikkelen.

Volgens de BIS dient het monetaire systeem gebaseerd te zijn op de rolverdeling tussen de centrale banken en entiteiten uit de particuliere sector. Er werd door de economische adviseur en hoofd onderzoek van de BIS, Hyun Song Shin, het volgende gesteld:

“De metafoor voor het toekomstige monetaire systeem is die van een boom, waarvan de stevige stam de centrale bank is. Deze boom heeft een rijk en levendig ecosysteem van dienstverleners in de particuliere sector die gebruikers bedienen om hun economische behoeften te vervullen. Het ecosysteem is, figuurlijk gesproken, geworteld in de afwikkeling op de balans van de centrale bank.”

De centrale bank van Israël kondigde eerder deze maand een samenwerking aan met de Hong Kong Monetery Authority en de Innovation Hub van de BIS om de haalbaarheid van een retail CBDC te testen. China heeft inmiddels ook zijn pilot voor de eCNY uitgerold tijdens de Olympische Winterspelen in Peking in februari dit jaar. Daarnaast werd eerder deze maand bekend dat de Jamaicaanse CBDC, Jam-Dex, werd erkend als een wettig betaalmiddel in het land. Momenteel zijn er verschillende landen bezig met het onderzoeken van het uitrollen van een CBDC in hun land. Het gaat hier onder ander om Brazilië, Haïti en Kenia.

Volgens de BIS kunnen CBDC’s een gunstige rol spelen voor de detailhandel bij het ontwikkelen van snelle betalingssystemen. Hierbij werd verwezen naar Project Hamilton, dat gaat over de technische haalbaarheid van een CBDC-architectuur. Volgens het rapport kunnen er 1,7 miljoen transacties per seconde worden verwerkt, wat veel meer is dan de blockchains kunnen. Er werd het volgende gezegd in het rapport:

“Deze nieuwe mogelijkheden maken niet alleen de uitbreiding van de soorten transacties mogelijk, maar maken ook transacties mogelijk tussen een veel breder scala aan financiële tussenpersonen, niet alleen commerciële banken. Groothandel CBDC’s werken ook grensoverschrijdend samen, via multi-CBDC-overeenkomsten waarbij meerdere centrale banken en valuta’s zijn betrokken.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!