Wat is Pancakeswap (CAKE)?

Pancakeswap is in september 2020 gelanceerd en heeft zich in de wereld van de DEX en de DeFi bestormd. Het werd opgestart als antwoord op die andere gedecentraliseerde beurzen of DEX’en waar je tokens kan uitwisselen (vandaar de naam “swap”) met één groot verschil.

Eerst uni, dan sushi, nu pancake en bakery 

Uniswap was de eerste in het rijtje van DEX’en waar je dankzij liquidity pools en uitgebreide staking, trading pairs kon farmen. Iets later kwamen Sushiswap en Curve. In essentie doen ze hetzelfde, n.l. een marktplaats voor DeFi tokens aanbieden op een gedecentraliseerde manier. Om dat succesvol te kunnen doen hebben ze liquiditeit nodig. Tokens dus waarmee ze hun “automated market maker” (AMM) efficiënt kunnen laten werken. Want als je vlot wil kopen en verkopen heb je genoeg tokens nodig. 

Bancor was het eerste project dat met dit mechanisme werkte, dat snel en breed werd uitgerold bij Uniswap. De andere swap-projecten werken met een eigen invulling van hetzelfde principe. Bij een gecentraliseerde beurs regelt het orderboek een koop/verkoop. Op een DEX is dat de liquiditypool. 

Geen Ethereum maar Binance Smart Chain 

Het grote verschil tussen Uniswap en Pancakeswap is het netwerk waar ze op werken. Daar waar Uniswap (en ook Sushiswap) Ethereum gebruiken, werkt Pancakeswap op de Binance Smart Chain (BSC). Wie BSC zegt, zegt lagere fees en snellere verwerkingstijden, gemiddeld tussen $0,04 en $0,20 en 5 seconden. Daar waar een transactie op het Ethereum-netwerk vooralsnog vaak meer dan $20 kost en langer dan 5 minuten duurt voor confirmatie. Er is dus voor de eindgebruikers zeker reden genoeg om Pancakeswap en de BSC te gebruiken.  

Aangezien Pancakeswap op de BSC werkt, is er dus geen sprake van ERC20 tokens maar wordt er met de Binance tokens met de BEP20 standaard gewerkt. 

Stijle opmars

Hoewel Pancakeswap pas een half jaar operationeel is, staat er ondertussen volgens defistation.io een goeie $8 miljard in waarde vast in het protocol. Volgens Coinmarketcap wordt er een dagelijks volume van om en bij de $400 miljoen verwerkt. Dat is nog steeds maar de helft van wat Uniswap dagelijks verwerkt, maar is gezien de korte levensduur, toch opmerkelijk. Het succes van de Binance Smart Chain, Pancakeswap en BNB gaan natuurlijk hand in hand. 

Gamification of wat je met Pancakeswap kan doen 

Pancakeswap geeft zijn gebruikers dus enerzijds de mogelijkheid om tokens tegen elkaar te wisselen. Anderzijds vraagt het zijn gebruikers ook bij te dragen aan het ecosysteem door liquiditeit te voorzien om die eerste service te bewerkstelligen. Je wordt dan een “liquidity provider” (LP) en wordt daarvoor vergoed in “liquidity pool tokens”. Die kan je dan op hun beurt staken, waarvoor je weer vergoed wordt. Deze keer in CAKE, het governance token van Pancakeswap, dat je kan terugvinden op Coinmarketcap. 

Het verhaal stopt daar echter nog niet. De CAKE tokens kan je nog verder staken in wat ze bij Pancakeswap de SYRUP pools genoemd hebben. Eens je beslist hebt hoeveel CAKE je wilt staken, kan je een project kiezen, dewelke tokens je graag als beloning daarvoor zou krijgen.  

CAKE tokens geven je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan loterijen waarin je meer CAKE kan winnen of ook NFT’s die je op hun beurt dan weer kan ruilen tegen de CAKE waarde die eraan gekoppeld is.  

Het gaat zonder twijfel dat Pancakeswap aan de hele DeFi-industrie een speels kantje heeft gegeven. Een spel waarmee je quasi eindeloos kan verdienen. Zoals we hierboven al vermelden, is zijn succes direct verbonden met het succes van het ecosysteem dat Binance de voorbije jaren gecreëerd heeft.  

CAKE kopen?

Je kunt CAKE op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!