Het Solana netwerk weer offline, de prijs in een vrije val

De vaak genoemde Ethereum (ETH) killer, Solana (SOL), is een Proof-of-Stake (PoS) en Proof-of-History (PoH) platform. Het recente succes van de blockchain kan worden toegewezen aan de NFT-markt. Inmiddels heeft Ripple (XRP), Solana ingehaald op het gebied van marktkapitalisatie. Hierdoor is SOL gezakt naar de 8e positie met een marktkapitalisatie van net onder de $27 miljard.

Solana werd op de markt gebracht als een Wall-Street-vriendelijke blockchain met snelle transactieverwerking. Toch kent Solana problemen met de betrouwbaarheid. Er werden zelfs grappen gemaakt over het in- en uitschakelen van het netwerk, dat wijst op de ontoereikende decentralisatie van de blockchain. Het Twitteraccount Solana Status gaf op 22 januari het volgende aan in een tweet:

1/ Solana mainnet beta ervaart hoge niveaus van netwerkcongestie. Dit heeft te maken met eerder geïdentificeerde problemen die technici hebben verbeterd en opgelost, te beginnen met de 1.8-release.

Beleggers en handelaren in SOL gefrustreerd

In de afgelopen zes maanden zijn er drie DDoS-aanvallen geweest op het netwerk van Solana. Op 4 januari ging het netwerk vervolgens vier uur offline. Het afgelopen weekend was het Solana-netwerk zelfs 48 uur uit de lucht vanwege netwerkinstabiliteit, wat de frustratie opwekte bij beleggers en handelaren. Op zaterdag 22 januari werd het volgende aangekondigd door Solana-ingenieurs:

“Solana mainnet beta ervaart hoge niveaus van netwerkcongestie. De afgelopen 24 uur hebben aangetoond dat deze systemen moeten worden verbeterd om aan de eisen van gebruikers te voldoen en de complexere transacties te ondersteunen die nu standaard op het netwerk zijn.”

Doordat de Solana-blockchain veel storingen heeft meegemaakt in een korte tijd, wordt het project vergeleken met EOS. Mark Jeffrey, een Amerikaanse ondernemer, heeft geen vertrouwen in SOL. Hij gaf het volgende aan:

“Nog een dag, nog eens 48 uur #Solana storing. Dit is de zesde keer dat dit in 3 maanden is gebeurd. Ik heb er nu nul vertrouwen in. Het is de nieuwe EOS. Het gevecht gaat nu tussen ETH, BSC, Fantom, Avalanche en Terra.”

Ondertussen is de prijs van SOL extreem afgezakt naar ongeveer $84.