Dit zijn de zes grootste ‘Ethereum killers’ in 2021

Veel projecten hebben in de afgelopen jaren geclaimd dat zij de nieuwe Ethereum (ETH) zullen worden of claimde een ‘Ethereum killer’ te zijn. Tot op heden zijn er echter maar een paar projecten die daadwerkelijk marktaandeel bij de nummer twee cryptocurrency hebben weggehaald. Ondanks dit, wordt Ethereum nog steeds gebruikt in de meeste gedecentraliseerde apps (DApps) en vertegenwoordigt het grootste percentage van het totale vermogen dat is geïnvesteerd in DeFi. De concurrentie staat echter niet stil. Hieronder hebben we dan ook zes van de meest veelbelovende ‘Ethereum killers’ uiteengezet in 2021.

Polkadot (DOT)

Polkadot (DOT) is een project dat in 2016 in het leven is geroepen door één van de mede-oprichters van Ethereum, Gavin Wood. Het kan gesteld worden dat Dr. Gavin Wood ontevreden was over de weg die gekozen werd voor Ethereum en de manier waarop er gewerkt werd aan de verdere ontwikkeling van Ethereum 2.0. Om de groeipijnen van de overbelaste, trage en dure Ethereum blockchain aan te pakken waren grote veranderingen nodig die volgens hem te lang op zich lieten wachten.

Polkadot is een blockchain-netwerkprotocol waarmee alle gegevens, niet alleen tokens, kunnen worden uitgewisseld tussen openbare, toestemmingsloze, open blockchains en privé, geautoriseerde blockchains. Het verschilt van Ethereum, waarmee ontwikkelaars hun applicaties kunnen bouwen en testen met behulp van smart contracts. Het stelt de ontwikkelaars in staat om applicaties te bouwen die in plaats daarvan verbinding kunnen maken met andere grootboeken via een relaisketen.

Solana (SOL)

Solana (SOL) is eind 2017 opgestart door twee voormalige werknemers van Qualcomm, met eerdere werkervaringen bij Intel en Dropbox. Anatoly Yakovenko en Greg Fitzgerald waren ex-collega’s die elkaar met een gemeenschappelijk doel terugvonden. Wat volgens Yakovenko begon als een woelige koortsdroom, groeide uit tot een revolutionaire doorbraak. Solana’s whitepaper werd gepubliceerd eind 2017. Solana Foundation werd opgericht en in maart 2020 werd Solana officieel gelanceerd.

Volgens Solana zelf is het project en onderliggende protocol ontworpen om het maken van DApps te vergemakkelijken met als doel de schaalbaarheid te verbeteren, een enorm snelle validatietijd en transactiesnelheid aan te bieden. En dat alles zonder in te moeten leveren op veiligheid en transactiekosten. De doelgroepen die ze willen bereiken zijn zowel grote ondernemers als kleine gebruikers. Het is Solana’s missie om een platform aan te bieden aan alle snelgroeiende en complexe blockchain applicaties en ‘s werelds financiële systemen te democratiseren. 

Chainlink (LINK)

Chainlink (LINK) is een open-source, gedecentraliseerd orakelnetwerk. Het verbetert de mogelijkheden van smart contracts aanzienlijk door toegang te verlenen tot real-world gegevens en off-chain computing, terwijl de veiligheids- en betrouwbaarheidsgaranties die inherent zijn aan blockchain-technologie behouden blijven.

De cryptocurrency is in 2019 geïntroduceerd op de Ethereum blockchain. Het is echter bedoeld om blockchain-agnostisch te zijn. Als gevolg hiervan kan het ook worden gebruikt met andere blockchains zoals Ethereum, Solana, Polygon, xDai, BSC, Cosmos, Polkadot, Avalanche en meer.

Cardano (ADA)

Cardano (ADA) is een proof-of-stake cryptocurrency van de derde generatie die gedecentraliseerd is. Hoewel het eigenschappen en gebruik deelt met andere blockchain-systemen, zoals Ethereum, onderscheidt Cardano zich door zich in te zetten voor peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek als basis voor platformverbeteringen.

Cardano is van plan om op korte termijn smart contracts te lanceren. Smart contracts zijn een essentieel aspect van de ontwikkeling van Cardano. Voor het eerst zullen ze het platform in staat stellen om gedecentraliseerde finance (DeFi) -applicaties te hosten en te concurreren met bestaande DeFi-ecosystemen. Sommige experts zijn van mening dat de extra functies van Cardano ertoe zullen bijdragen dat het een populair DeFi-platform wordt, maar dat valt nog te bezien.

Stellar (XLM)

In 2015 lanceerde werd de Stellar (XLM) blockchain gelanceerd en sindsdien zouden er al meer dan 450 miljoen transacties door 4 miljoen individuele gebruikers verwerkt zijn. Het project werd tevens van begin af aan gesteund door online betalingsprovider Stripe.

Stellar Smart Contracts (SSC) zijn, in tegenstelling tot de andere smart contract-functies, gericht op het overdragen, opslaan en uitwisselen van waarde in plaats van een smart contract-taal of een ingebouwde virtuele machine om code uit te voeren. Ze combineren transacties met verschillende beperkingen om tot een resultaat te komen.

Het bedrijf Stellar en zijn onderliggende munt Lumen, concentreren zich in essentie op dezelfde markt als Ripple en XRP. Ze willen voornamelijk een snel en goedkoop betalingssysteem zijn dat geen tegenwind krijgt van grenzen, banken of de verschillen tussen valuta. Maar daar waar Ripple en XRP zich richten op banken en hoe zij grote internationale transfers verwerken, koos Stellar er voor zich te richten op de ‘gewone burger’.

Tezos (XTZ)

Net als Ethereum en andere cryptocurrencies, is Tezos (XTZ) een gedecentraliseerd grootboek dat gebruikmaakt van blockchain-technologie, en het is ook ontworpen om smart contracts te gebruiken, waarbij het concept “een stap verder gaat door deelnemers de regels van het netwerk rechtstreeks te laten controleren”.

Terwijl Ethereum Solidity gebruikt, een objectgeoriënteerde programmeertaal met een hoge taal, voor smart contracts, gebruikt Tezos Michelson. Michelson is een Tezos-specifieke programmeertaal met mogelijkheden zoals datastructuren, functies en op stapels gebaseerde programmering. Formele verificatie wordt ondersteund door deze programmeertaal, essentieel voor transacties (escrow smart contracts) waarmee aanzienlijke financiële middelen gemoeid zijn. Ethereum ondersteunt momenteel nog geen formele verificatie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!