Cardano mainnet lancering

Cardano (ADA) is nu de op drie na grootste cryptocurrency

We kunnen wel stellen dat het een bullish week is geweest voor het bekende crypto-project Cardano (ADA). De koers van de munt steeg vorige week met meer dan 90% en bereikte zondag kortstondig een hoogtepunt van $0,70. Op het moment van schrijven is de koers echter iets gedaald en wordt nu verhandeld voor $0,67, wat zijn marktkapitalisatie op $21,5 miljard brengt.

Door deze flinke stijging is ADA op dit moment de op drie na grootste cryptocurrency geworden op basis van marktkapitalisatie, achter Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en de stablecoin Tether (USDT).

De totale marktkapitalisatie van de gehele cryptocurrency-markt is ongeveer $1,1 biljoen, waarvan Bitcoin en Ethereum 75% uitmaken. Maar met de sterke prestaties van vorige week, zijn veel ogen weer gericht op Cardano. De munt heeft zich sterk hersteld na de prijsactie van het actief in maart 2020, toen het handelde tussen $0,02 en $0,03. Op dat moment was het meer dan 97% gedaald ten opzichte van het hoogste punt in januari 2018.

Polkadot en Cardano zijn Ethereum-killers?

Cardano maakt deel uit van een klasse cryptocurrencies die hoopt te kunnen concurreren met de dominantie van Ethereum op het gebied van smart contracts. Zo wordt Cardano, naast Polkadot (DOT), ook wel eens een ‘Ethereum-killer’ genoemd.

Cardano is geschreven door Charles Hoskinson en Polkadot door Gavin Wood, die beiden nauw betrokken waren bij de begindagen van Ethereum. Het is alom bekend dat Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, Hoskinson verzocht om de Ethereum Foundation te verlaten vanwege een professionele botsing. Dit was uiteindelijk voor Hoskinson het startsein om Cardano te lanceren.

Onlangs heeft Polkadot verschillende veelbelovende updates gelanceerd die het netwerk zouden kunnen helpen om wat marktaandeel van Ethereum weg te halen. Deze omvatten de lancering van de Acala EVM, Moonbeam’s ondersteuning van Solidity-compatibele smart contracts, en STP’s overstap naar cross-chain synthetics.

Cardano heeft echter niet hetzelfde succes gehad met zijn recente projecten. Toch is het netwerk van Hoskinson het op één na meest actieve netwerk in termen van commits van ontwikkelaars. Zo werd er het volgende bevonden in een rapport van januari 2021 van Outlier Ventures:

“De meest actief ontwikkelde protocollen zijn Ethereum en Cardano, in een klasse apart als er gekeken wordt naar code-commits, met 866 en 761 gemiddelde wekelijkse commits.”

Hoge transactiekosten op Ethereum is de achilleshiel

De netwerken van Polkadot en Cardano winnen dus duidelijk aan terrein in de DeFi-ruimte. Dit heeft voornamelijk te maken met de hoge transactiekosten op Ethereum, die flink oplopen als het netwerk drukbezocht is. Volgens Etherscan is het gebruik van Ethereum-netwerk het afgelopen jaar op 95% van zijn totale capaciteit geweest, wat aantoont dat het netwerk nog steeds erg populair is, maar dit heeft ook gezorgd voor erg hoge transactiekosten.

Om dit probleem op te lossen zijn de ontwikkelaars van Ethereum echter wel erg druk geweest met het bouwen van een oplossing. Gelukkig is onlangs aangekondigd dat de voorgestelde oplossing, genaamd EIP-1559, binnenkort gelanceerd zou kunnen worden. Dit zou er voor kunnen zorgen dat Ethereum het verloren terrein weer terug weet te veroveren.

Vooralsnog is dat echter niet het geval en is het voor Polkadot en Cardano zaak om meer gebruikers en ontwikkelaars aan te trekken om echte ‘Ethereum-killers’ te worden.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN